Seagate je predstavio novitet u svojoj seriji Archive HDD, disk kapaciteta od čak 8TB i to po veoma povoljnoj cijeni od svega 210 €.

Unatoč što sve više korisnika svoje podatke pohranjuje u cloud servisima, neki proizvođači smatraju da klasična pohrana podatka na lokalne diskove još nije izumrla i u posljednjih nekoliko mjeseci tvrtke izdaju čvrste diskove sve većih kapaciteta.

Jedna od njih je Seagate, čiji bi se novi HDD trebao početi prodavati slijedeći mjesec. Prema opisu proizvođača ovaj čvrsti disk je opremljen s Shingled Magnetic Recording tehnologijom (SMR) koja omogućava veći kapacitet, odnosno da se više podataka može zapisati na HDD bez potrebe za povećanjem veličine i oblika diska.

Umjesto da se trake na HDD-u polažu jedna do druge, SMR tehnologija ih preklapa poput crijepova na krovovima. Problem ove tehnologije je činjenica da se ovakvi diskovi vrte na samo 5900 RPM i imaju prosječnu brzinu zapisivanja / čitanja od 150MB/s što se ne može reći da su neke vrhunske performanse.

Archive HDD serija i ovako nije bazirana na performanse, nego na kapacitet, energetsku učinkovitost i pouzdanost i ovakvi diskovi  se mogu koristiti za pohranu podataka, dok se za operativni sustav i programe mogu koristiti ili SSD diskovi ili HDD diskovi manjeg kapaciteta s većim performansama.

Ovaj disk dolazi s jamstvom od 3 godine, dok bi uskoro nakon ovog modela trebala stići i još dva modela – od 5TB i 6TB. Zanimljivo je da su ovi diskovi opremljeni s hardwareskom enkripcijom za zaštitu podataka.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here