iOS 16 logotip

Nova verzija Appleovog operativnog sustava je spremna za izlazak, a rad na njoj je gotov prošlog tjedna. iOS 16 će biti dostupan za sve iPhone 8 i novije telefone, a dolazak nadogradnje bi trebao krenuti odmah nakon službene objave 7. rujna. Istovremeno bi trebali biti i predstavljena i nova generacija iPhonea.

Nove značajke u iOS-u 16

iOS 16 dolazi s nekoliko novih značajki među kojima je redizajnirani zaslon zaključavanja na kojem se mogu prikazivati widgeti u obliku komplikacija slični onima na Apple pametnim satovima.

Putem tih widgeta korisnici će moći odabrati one informacije koje žele da su im odmah dostupne poput nadolazećih događaja u kalendaru, alarma, razine baterije, vremenske prognoze i sl. Osim ovog, korisnici će moći odabrati i boju kao i vrstu fonta za sat i datum na zaslonu zaključavanja.

Osim prilagodljivog zaključanog zaslona, obavijesti u iOS-u 16 pristizat će s dna zaslona umjesto da zaklanjaju središte pozadine.

Aplikacija poruka je također unaprijeđena. Mnogima će značiti mogućnost poništavanja slanja poruke ili njenog uređivanja ako želite ispraviti pravopis. Uvodi se i opcija prijavljivanja neželjenih SMS/MMS poruka svojim mobilnim operatorima.

Poboljšan je Focus način rada koji blokira ono što vam smeta na iPhoneu dok radite ili se igrate. On je povezan s zaslonom zaključavanja na kojem možete kreirati vlastite zaslone za određeni Focus načina rada. Tako ćete npr. dok ste na radnom mjestu moći odabrati nekakvu odgovarajuću pozadinu s jednom vrstom widgeta, a dok ste kod kuće drugu pozadinu s drugim widgetima.

Apple Karte uvode podršku za navigaciju u 11 novih zemalja, a dodana je i 3D karta nekih većih gradova poput Sydneyja, Chicaga, Las Vegasa.

Od praktičnih značajki koje su bitne domaćim korisnicima dodana je navigacija do 15 točaka u odabiru rute. Ruta se može pripremiti putem Siri glasovnog asistenta i potom se može poslati na iPhone ili Mac.

Po uzoru na Google fotografije uvodi se lakše dijeljenje fotografija među prijateljima i obitelji. Sada možete svoje foto i video uratke podijeliti s do 5 osoba.

Nova Sigurnosna provjera će omogućiti da jednostavno opozovete pristup svojoj lokaciji ili ostalim dozvolama određenoj aplikaciji.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here