Firefox Peak

Mozilla je predstavila prve modele pametnih telefona koji su namijenjeni programerima aplikacija za  novi Firefox mobilni operativni sustav. Ovaj operativni sustav bi se trebao pojaviti na većem broju mobilnih uređaja tijekom ove godine.

Prve telefone su razvili Geeksphone u suradnji s Telefonicom, jednom od najvećih telekomunikacijskih tvrki u svijetu.

Keon

Prvi telefon Keon  je low budget uređaj, opremljen Snapdragonovim procesorom od 1Ghz, podrškom za 3G i 2G mreže, 4GB prostora za pohranu  podataka i 512 mb RAM-a. Keon ima 3.5 inčni zaslon rezolucije 480×320 px, kao i 3MP kameru. Od ostalih karakteristika tu su GPS, 802.11n Wifi konekcija i micro SD utor.

Peak

Peak ima slične karakteristike kao i gore navedeni model Keon. Razlike su u rezoluciji zaslona 960×540, ima dvije kamere (stražnja od 8MP), kao i nešto bolji procesor (Snapdragon S4  na 1.2GHz).

Oba telefona su otključana na sve mreže i dobivati će redovita ažuriranja Fireofox OS, a biti će dostupni u veljači.

Firefox OS

U posljednjih godinu dana Mozilla se poprilično posvetila razvoju Firefox OS-a, koji je u biti lakša distribucija Linux operativnog sustava, tako da dijeli velik broj komponenti s Androidom.

Aplikacije za ovaj operativni sustav se temelje na HTML, JavaScriptu i CSSu, a programeri imaju mogućnost pristupa hardwareu mobilnog telefona, kao npr. kameri putem HTMLa. Ukoliko želite isprobati Firefox OS, to se može napraviti putem simulatora.

Teoretski, Firefox OS bi trebao biti poprilično „otvoren“ operativni sustav, potpuno neovisan od Androida i iOS-a, kako na zadovoljstvo programera tako i na zadovoljstvo samih korisnika.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here