Windows Phone 8.1 Cortana

Danas je Microsoft i službeno predstavio novu verziju mobilnog operativnog sustava Windows Phone 8.1.

Ovaj OS je predstavljen na BUILD 2014 konferenciji koja se održava ovih dana. Glavna novina u Windows Phone 8.1 je uvođenje Action centra, koji omogućava brz pristup različitim dijelovima operativnog sustava, tako da će korisnici lakše saznati informacije o trajanju baterije, pristupiti brzim postavkama i saznati više detalja o SIM kartici (ili karticama ukoliko se radi o Dual-SIM uređaju).

Od ostalih nadogradnji, uveden su i notifikacije aplikacija, a programeri će dobiti pristup novim API-jima kako bi mogli podesiti svoje aplikacije da prikazuju obavijesti u OS-u.

Windows Phone 8.1 – novi lock screen i Cortana

Windows Phone 8.1 donosi i novi lock screen, kao i poboljšanja na početnom zaslonu (start screen) koji podržava istovremeno više interaktivnih pločica. Možda najkorisniji dodatak u novoj verziji Windowsa za pametne telefone je uvođenje Cortane, glasovnog asistenta, koja ima iste uloge kao i Siri na iOS-u. Cortana sustav koristi informacije iz Microsoftovog Bing pretraživača, ali i ima i mogućnost „učenja“ korisnikovih preferencija.

Cortana je trenutno u beta fazi testiranja i nije sigurno da li će biti uključena odmah prilikom isporuke Windows Phone 8.1 sustava korisnicima ili će se preuzeti naknadno kao zasebna nadogradnja.

Od ostalih značajki izdvajamo novu aplikaciju kalendara, nove opcije u Windows Phone Storeu, poboljšanu tipkovnicu i Internet Explorer 11.

Nažalost, Windows Phone 8.1 ne stiže odmah, već će prvo doći na novim uređajima koji kreću u prodaju krajem tekućeg mjeseca. Postojeći uređaji će na ovu nadogradnju morati pričekati još neko vrijeme.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here