Apple iOS 12

Nakon tri mjeseca u beta fazi razvoja, Apple je danas izbacio iOS 12 nadogradnju operativnog sustava za sve kompatibilne uređaje.

Kako smo pisali, novi iOS 12 donosi pregršt novina među kojima su novi Memoji, pametni prečaci za Siri, poboljšana aplikacija fotografija, kao i grupirane obavijesti.

Ova nadogradanja posebno bi trebala obradovati vlasnike starijih iPhonea jer će sada ti telefoni raditi fluidnije, animacije će biti brže, a pojedine aplikacije poput primjerice kamere će se otvarati znatno brže.

Vlasnici iPhone X, Xs i Xs Max će moći koristiti i Memojije koji su u biti personlaizirana verzija Animojija. Unaprijeđen je i algoritam za pretragu fotografija unutar te aplikacije, a dodana je i nova kartica „za tebe“ u kojoj se prikazuju najzanimljivije fotografije na taj datum iz prethodnih godina. Isto tako  fotografije sada predlažu dijeljenje fotografija s osobama koje su označene na tim fotografijama.

iOS 12 će vas i obavijestiti koliko koristite svoj uređaj, odnosno koliko vremena koristite pojedinu aplikaciju, koliko ste obavijesti primili, a moći ćete postaviti i limite koliko se određena aplikacija smije koristiti.

Unaprijeđena je i značajka „Ne ometaj“ koje se može automatski deaktivirati u određeno vrijeme, na određenoj lokaciji ili nakon nekog događaja u kalendaru.

Nova aplikacija Siri Shortcuts služi za zadavanje osobnih prečaca za aplikaciju Siri. Tako ćete moći svog glasovnog asistenta obavijestiti da gledate film i Siri će sama aktivirati „Ne ometaj“ način rada. Neke od zadanih aplikacija su također unaprijeđene – Apple Music je dobio mogućnost pretraživanja stihova dok Apple News sada bolje sortira vijesti koje bi vas mogle zanimati.

I za kraj tu su još i grupirane obavijesti koje su napokon stigle na iOS. Sada više na početnom ekranu nećete imati nekoliko obavijesti iz iste aplikacije nego će obavijesti iz te aplikacije biti grupirane u jednu karticu.

iOS 12 je dostupan već danas za ove uređaje:

iPhone:

iPhone X
iPhone 8
iPhone 8 Plus
iPhone 7
iPhone 7 Plus
iPhone 6s
iPhone 6s Plus
iPhone 6
iPhone 6 Plus
iPhone SE
iPhone 5s

iPad:

12.9″ iPad Pro 2. generacije
12.9″ iPad Pro 1. generacije
10.5″ iPad Pro
9.7″ iPad Pro
9.6″ iPad
iPad Air 2
iPad Air
iPad 5. generacije
iPad mini 4
iPad mini 3
iPad mini 2

iPod touch:

iPod touch 6. generacije

Naravno, novi iPhone Xs, Xs Max i Xr će dolaziti već s iOS-om 12.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here