iOS 12 Logotip

Apple je na svojoj godišnjoj konferenciji WWDC predstavio novu verziju iOS-a koja bi ove jeseni trebala stići na iPhone, iPade i iPode.

Tvrtke je u prošlosti bili kritizirana da svakom novijom verzija iOS-a namjerno usporavaju starije uređaje kako bi kupci bili primorani na kupnju novijih, no ove godine bi se to trebalo promijeniti.

Tako iOS 12 bi trebao duplo brže otvarati aplikacije prilikom korištenja većeg broja aplikacija istovremeno, tipkovnica bi se trebala također raditi 50% brže, dok bi ubrzanje u prilikom otvaranja  aplikacije kamere swipe gestom trebalo biti do 70%. Navedena ubrzanja se odnose na sada već vremešni iPhone 6 Plus.

Od ostalih noviteta FaceTime će u iOS-u 12 podržavati video i audio pozive do 32 osobe istovremeno, dok će pločica s osobom koja trenutno govori biti povećana kako bi korisnici lakše pratili razgovor.

iPhone X će dobiti nove prilagodljive Animojije koji će se moći koristiti u FaceTime i Porukama. Nadalje, uz pomoć ARKit 2 API-ja programeri će moći napraviti još bolje aplikacije koje koriste proširivu stvarnost. Ti umjetno kreirani objekti će se također moći slati putem aplikacije Poruke i FaceTime.

Tu je i nova značajka Screen Time koja može pomoći roditeljima da vide koliko vremena je dijete koristilo pojedinu aplikaciju na svom iPhoneu ili iPadu.

Apple se napokon odlučio da obavijesti se mogu grupirati, tako obavijesti dobivene iz iste aplikacije će se moći grupirati u istu grupu. iOS 12 uvodi i novi „Do Not Disturb“ način rada gdje je moći odmah podesiti da li ne želite da vas uređaj ne uznemirava na sat vremena, do navečer, dok ne napustite trenutnu lokaciju. Ovo će pomoći onim zaboravnim koji zaborave pravovremeno isključiti ovaj način rada.

Aplikacija Fotografije će automatski predvidjeti koje slike želite podijeliti s svojim prijateljima, a poboljšana je pretraga slika. Poboljšana je i sigurnost ako koristite Safari web preglednik koji neće dopuštati web stranicama da vas prate bez vašeg dopuštenja.

Od ostalih novina valja izdvojiti i Voice memo aplikaciju za iPad, redizajnirani Apple News, automatsko kreiranje jakih zaporki u Safari pregledniku, aplikacije trećih strana u CarPlay sustavu i više informacija o potrošnji baterije u zadnja 24 sata i kao i u zadnjih 10 dana.

Za razliku od Androida koji već nakon dvije godine prestanu dobivati nove verzije, iOS 12 će dobiti i čak pet godina stari iPhone 5s. Dakle, nova verzija iOS-a stiže na iPhone 5s, 6/6 Plus, 6s/6s Plus, 7/7 Plus, 8/8 Plus, iPhone SE i naravno iPhone X.

Od ostalih uređaja koji će dobiti ovu nadogradnju tu su iPad 5 i 6 generacije, iPad Air, iPad Air2, iPad mini (2,3 i 4), 9.7“ iPad Pro, 10.5“ iPad Pro i 12.9“ iPad Pro prve i druge generacije.  Osim za tablete i pametne telefone iOS 12 stiže na iPod touch 6 generacije.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here