Zlatni iPhone XS

I ove godine, kao i lani, Apple je predstavio tri nova smartfona. To su iPhone Xs, iPhone Xs Max i iPhone XR. Prva dva su u biti nasljednici lanjskog iPhonea X, a glavna razlika je u dijagonali zaslona.

iPhone Xs i iPhone Xs Max

Tako Xs ima 5.8“ zaslon dok veći XS Max dolazi s 6.5“ zaslonom. Radi se o OLED Super Retina zaslonima rezolucije 1125 x 2436 px kod manjeg odnosno 1242 x 2688 px kod većeg modela. Touch ID je stvar prošlosti tako da se i kod ovih iPhonea koristi napredna tehnologija prepoznavanja lica koju Apple naziva Face ID.

iPhone XS ekran

U srcu novih iPhonea se nalazi A12 Bionic čip za kojeg proizvođač tvrdi da je najmoćniji čip u nekom pametnim telefonu. U odnosu na prethodnu generaciju novi čip je 15% brži i do 50% štedljiviji po pitanju konzumacije baterije. Glavna značajka ovog čipa je Neural Engine AI tehnologija koje će pomoći prilikom prepoznavanje objekta fotografiranja kao i kod proširive stvarnosti.

Uređaji su opremljeni dvjema stražnjim kamerama s Smart HDR tehnologijom. Uz pomoć sekundarne kamere vlasnici će moći snimati portrete fotografije s Bokeh pozadinom. Što se tiče tehnikalija samih senzora podaci su slijedeći – 12 MP, f/1.8 primarni senzor i 12 MP, f/2.4 sekundarni senzor. Kao i kod prethodnih generacija i kod ove sekundarni senzor podržava i 2X optičko zoomiranje.

Oba telefona stižu u inačici s 64, 256, 512 GB prostora za pohranu i s 4GB radne memorije. Cijena manjeg modela u SAD-u je od 999 US $, dok je cijena većeg od 1099 US $.

iPhone XR

Kao treći iPhone ove godine nam stiže iPhone XR s Liquid Retina zaslonom. Kod ovog modela se radi o jeftinijem LCD panelu, dijagonale 6.1“ rezolucije 1792 x 828 px. I ovaj iPhone ima A12 Bionic čip, no za razliku od perjanica XS i XS Max ovdje imamo samo jednu stražnju kameru s 12MP senzorom otvora blende ƒ/1.8.

iPhone XR crveni

Specifičnost iPhonea XR je što će se prodavati u više boja – crvenoj, žutoj, bijeloj, crnoj i plavoj. Što se tiče memorije budući kupci će moći odabrati između 64 GB, 128 GB i 256 GB inačice. Cijena ovog modela je nešto jeftinija te će za njega biti potrebno izdvojiti od 749 US $.

Naravno, sva tri modela dolaze s novim iOS 12 koji i na prethodne generacije dolazi 17. rujna. U Hrvatskoj Xs i Xs Max će se moći kupiti od 28. rujna, dok će XR model biti dostupan nešto kasnije – od 19. listopada.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here