Harmony OS blokovi

Huawei je ovog tjedna predstavio vlastiti operativni sustav pod nazivom Harmony OS koji bi trebao biti alternativa Androidu ukoliko se trgovinski rat između SAD-a i Kine i dalje nastavi.

Trenutno na tržištu pametnih telefona vlada duopol između Googleovog Androida i Appleovog IOS-a u kojem Android drži oko 76 % globalnog udjela, a iOS 22%. Iako je u prošlosti bilo pokušaja od strane velikih igrača poput Microsofta da uvedu svoj operativni sustav ti pokušaji su neslavno propali.

SAD vrši veliki pritisak na svoje tvrtke kojima zabranjuje poslovanje s kineskim, pa se tako Huawei našao na crnoj listi američke vlade i spominjala se zabrana distribucije Androida na novim uređajima, kao i zabrana korištenja ARM-ovih patenata za proizvodnju čipova.

Iako je Huawei dobio svojevrsnu privremenu licencu za korištenje Androida koja održava status quo tvrtka želi biti neovisna o američkoj administraciji pa su krenuli u izradu vlastitog operativnog sustava – Harmony OS.

Ovaj operativni sustav će svoju premijeru doživjeti na Honor Vision TV uređajima, no to bi se moglo lako promijeniti. S obzirom da Harmony OS koristi mikrokernel poput Androida ovo omogućava da se relativno brzo OS može prilagoditi i za druge uređaje. Sve što treba su upravljački programi za neki uređaj i sustav se može pokrenuti i na drugom uređaju.

Kineska tvrtka se pohvalila da je njihov sustav brži od Androida jer su konekcije između OS-a i hardvera napravljene putem jednog sloja. Kako trenutno nema uređaja koji bi mogli testirati njihove tvrdnje morati ćemo pričekati da se provjeri vjerodostojnost tih izjava.

Potvrđeno je da bi Harmony OS također, poput Androida, trebao biti open-source što znači da će ga moći koristiti i ostali proizvođači na svojim uređajima.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here