Kamere na mobitelima su skoro zamijenile klasičnu fotografiju s obzirom da je mnogo lakše s sobom uvijek nositi pametni telefon nego foto aparat. Za popularnost mobilne fotografije zaslužne su i aplikacije za dijeljenje fotografija poput Instagrama, a postoje i brojne mobilne aplikacije putem kojih snimljenu fotografiju možete urediti na samom telefonu među kojima je najpopularniji Snapseed.

Sučelje aplikacije kamere na pametnom telefonu

No kako snimiti kvalitetnu fotografiju s svojim pametnim telefonom. Donosimo par praktičnih savjeta:

Postavite rezoluciju na maksimum

Što je veća rezolucija fotografije to je i njena kvaliteta bolja. Iako takve datoteke zauzimaju mnogo više mjesta u internoj memoriji telefona ili microSD kartici, savjetujemo da rezoluciju postavite na maksimum, pogotovo ako mislite naknadno odrezati dio slike.

Uzmite vremena

Ne žurite se s okidanjem fotografije ako ne morate. Prije fotografiranja dobro pogledajte kako će slika izgledati i razmislite što točno želite da se vidi na njoj. Promijenite pozu ili sagnite se kako bi uhvatili najbolji kut.

Iskorististe prirodno osvjetljenje

Iako je ovo očito, mnogi ne vode računa o prirodnom osvjetljenju i pouzdaju se u flash svog pametnog telefona umjesto da koriste prirodni izvor svijetla. Ukoliko fotografirate objekt ispred osvjetljene pozadine uključite HDR način snimanja.

Nemojte se mnogo micati

Iako mnogi telefoni imaju optičku stabilizaciju slike na svojim kamerama ona nije svemoćna i moguće je da na fotografijama dobijete efekt zamućivanja ukoliko se previše pomjerate za vrijeme fotografiranja. Također, pokušajte telefon držati s dvije ruke umjesto s jednom, odnosno nasloniti ga na dlan jedne ruke kako bi stabilizacija bila što bolja. Na ovaj način fotografije će ispasti mnogo jasnije.

Snimajte s uzastopnim načinom rada

Sve kamere su opremljene s uzastopnim načinom rada, pa u nekim situacijama je dobro ga koristiti. Bolje je imati 50 slika, nego 10 jer lako ćete poslije odabrati najbolje, a ostale izbrisati.

Fotografirajte iz više kutova

Ponekad je bolje neki objekt fotografirati iz kuta koji vam nije prvo pao na pamet. Nemojte se ustručavati prošetati oko objekta i snimiti ga iz raznih kutova, mogli bi biti iznenađeni rezultatima primjerice ako fotografirate iza neke ograde ili grmova.

Pravilo trećine

Pravilo trećine je jedna od kompozicijskih tehnika u fotografiranju. To pravilo nalaže da je slika podijeljena u devet jednakih dijelova s dvije horizontalne i vertikalne linije. Objekt koji želite slikati trebalo bi smjestiti u jedno od četiri sjecišta tih linija, umjesto u sredinu fotografije, a ovakva kompozicija daje bolji balans, više energije i prirodniju fotografiju. Neki uređaji imaju mogućnost da uključite 9 x 9 grid u aplikaciji kamere, pa svakako savjetujemo da ga uključite kako bi lakše mogli smjestiti objekt u ta sjecišta.

Ovih nekoliko pravila bi vam trebalo pomoći da s svojim smartfonom snimite kvalitetnije i zanimljivije fotografije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here