Gorilla Glass 5

Gorilla Glass se danas nalazi gotovo na svakom pametnom telefonu. U početku je ovaj zaštitni sloj bio rezerviran samo za uređaje visoke klase, a danas se može naći i na low-budget telefonima.

I dok je zaštita od ogrebotina na ekranu u svakoj novoj verziji Gorilla Glassa poboljšana, isto se ne može reći za zaštitu ekrana prilikom padova. Prije gotovo dvije godine izašao je Gorilla Glass 4 koji štiti mnoge današnje telefone.

Tada je Corning je tvrdio kako Gorilla Glass 4 štiti uređaje od padova, a ne samo od ogrebotina, međutim u praksi se to nije pokazalo baš točnim. Pravi primjer je Galaxy S7 / S7 edge koji Gorilla Glass zaštitu ima i na prednjem i stražnjem dijelu uređaja. Mnogi vlasnici ovog telefona su se bunili da se ova vrsta zaštite pokazala nedovoljnom prilikom padova s visine od jednog metra.

Gorilla Glass 5 zaštita zaslona prilikom padova u 85 % slučajeva

Sada nam dolazi  Gorilla Glass 5 koji bi trebao zaštiti zaslone u 85 % slučajeva prilikom pada s 1.6 metara. Proizvođač tvrdi da u prvoj godini čak 85 % vlasnika ispusti  svoj pametni telefon, dok njih 55 % to ponovi tri puta. Istraživanje je pokazalo da se oko 60 % takvih padova događa s visine ramena, odnosno oko 1.6 m.

Zaštita od ogrebotina bi trebala ostati kao i kod prethodne generacije, odnosno zaštita bi trebala biti dostatna za ogrebotine do 5H. Prvi uređaji s Gorilla Glass 5 tehnologijom bi trebali izaći krajem ove godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here