YouTube na ekranu računala

Nakon što su godinama vlasnici autorskih prava na neki način iskorištavali autore videa na YouTubeu, servis je odučio uvesti neke promjene.

Do sada su vlasnici autorskih prava koristili Content ID uz pomoću kojeg su mogli pronaći da u bilo kojem zapisu pronađu svoj audio ili video sadržaj.

Ukoliko bi Content ID pronašao takav sadržaj vlasnik autorskih prava je imao nekoliko opcija. Mogao je ne poduzimati nikakve mjere (što se rijetko događalo), isključiti zvuk na videu ukoliko se radi o njihovoj glazbi, blokirati gledanje tog videozapisa ili postaviti oglase na videozapis kako bi prihode od videa uzeli za sebe.

Sistem je bio s jedne strane nepravedan jer se znalo dogoditi da neki video bude uklonjen s YouTubea samo zato što se u pozadini mogla čuti glazba nekog od nositelja autorskih prava.

Sada je YouTube odlučio prekinuti takvu praksu kako bi koliko toliko pomogao autorima. Tako se više nositelji autorski prava neće moći koristiti Content ID za stavljanje oglasa na sva videa koja sadrže „vrlo malo“ tuđeg sadržaja. Npr. ako se slučajno čuje glazba u pozadini dok neko snima video u nekoj trgovini i sl.

Ipak, nije sve tako bajno za autore, jer iako vlasnici autorskih prava više neće moći zarađivati od tuđeg rada i dalje će moći ukloniti videozapis. U YouTubeu su svjesni da bi u bliskoj budućnosti moglo biti više blokiranog sadržaja, no dugoročno ovakva politika bi se mogla isplatiti.

Razlog tomu je što će mnogi  vlasnici autorskih prava jednostavno odustati kada shvate da neće zarađivati na manjim povredama autorskih prava.

Naravno, autori će se i dalje moći žaliti ukoliko smatraju da nisu koristili audio i video zapise zaštićene autorskim pravima.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here