Samsung Galaxy Fold dizajn

Ovaj tjedan Samsung je predstavio svoj preklopni Galaxy Fold pametni telefon koji kad se rasklopi ima dijagonalu od 7.3 inča.

Iako se radi o revolucionarnoj tehnologiji koja bi po mišljenju inženjera trebala promijeniti način na koji koristimo svoj telefon to se neće dogoditi – barem ne tako skoro. Prvi problem je astronomska cijena jer očekivana cijena Samsung Galaxy Folda na EU tržištu je oko 2000 €, dakle biti će skuplji od najskupljeg aktualnog iPhonea i skoro duplo skuplji od nove perjanice Galaxya S10.

Tu je problem što kada Galaxy Fold nije rasklopljen ima relativno skromnu dijagonalu ekrana za današnje standarde od samo 4.6 inča. Nažalost, ni skener otiska prsta ispod samog ekrana nije dostupan na Galaxy Foldu već ima skener na bočnoj strani. Isto tako iako ovaj telefon dolazi s 12GB radne memorije i 512 GB interne memorije, dok za manje novca možete dobiti Galaxy S10+ s 1TB interne memorije.

Što to znači za nas krajnje korisnike?

To znači da Samsung Galaxy Fold nije namijenjen širokim narodnim masama jer rijetki će ga moći priuštiti, a i upitno je koliko vam zapravo često i treba toliko veliki ekran kojeg da bi koristili morate prethodno rasklopiti telefon.

Galaxy Fold je sigurno uspješan marketinški trik vrlo važan za inovativnost tvrtke jer sada svi pričaju o telefonu koji se može pretvoriti u tablet. Kako je Samsung trenutno tržišni lider u prodaji pametnih telefona sigurno može si priuštiti ovakve egzibicije jer je vrlo lako moguće da prihodi od prodaje Folda neće biti dovoljne za pokriti troškove dizajniranja, proizvodnje i marketinga. Druge tvrtke poput OnePlusa ne može uložiti milijune dolara u razvoj nečega što još nije „isprobano„ na samim korisnicima.

Kako će se sve to razvijati?

Da bi ovaj telefon bio uspješan potrebno je da se posloži nekoliko čimbenika. Prvi je problem sam hardvere jer već vidimo da Galaxy S10 ima neke stvari što Galaxy Fold nema, a i upitno je koliko puta se taj famozni Flex AMOLED može sklopiti i rasklopiti prije nego što se pojave problemi.

U ne tako davnoj prošlosti dogodio se već nekoliko problema velikim proizvođačima, pa i samom Samsungu, kada su se uvodile nove tehnologije.
Drugi problem je i sam softver jer pitanje je koliko će se programeri potruditi da optimiziraju svoje aplikacije za ovakav zaslon.

Ono što je sigurno je da će Galaxy Fold biti statusni simbol i sigurno cool uređaj, no teško je za vjerovati da će prodaja biti tako uspješna. I sama tvrtka je na svom eventu bez oklijevanja naglasila da se radi o „luksuznom“ uređaju, koji samim time nije najmljen za svačiji džep.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here