WD My Cloud je mrežni disk (NAS), koji je namijenjen onima koji žele na jednostavan način pristupiti svojim podacima putem lokalne mreže, ali i putem interneta. Nedavno su ovakvi eksterni čvrsti diskovi bili namijenjeni pretežno poslovnim korisnicima, no danas su oni postali pristupačniji te su dostupni i privatnim korisnicima koji žele svojim podacima pristupiti s više uređaja. Western Digital u ponudi ima modele od 2,3 i 4 TB, a mi smo za potrebe ove recenzije na testiranje dobili model od 2 TB.

WD My Cloud

 

WD My Cloud – Instalacija i software

U pakiranju s WD My Cloudom dolaze, osim samog uređaja, mrežni adapter, putni adapter i UTP kabel i brzi priručnik za postavljanje. Uređaj je potrebno spojiti na router s mrežnim kablom i s WD-ove stranice preuzeti software za spajanje WD My Cloud Dashboard (oko 75 MB).

Prilikom prvog pokretanja programa potrebno je registrirati svoj WD My Cloud račun. Nakon registracije, osim glavnog administratorskog računa, moguće je dodati i druge korisnike. Sam proces iako nije previše kompliciran može potrajati 10 ak minuta. Putem My Cloud Dashboarda, koje se otvara u web pregledniku, pregledati stanje s prostorom za pohranu, napraviti nadogradnju firmwarea, kao i spojiti i naći upute kako spojiti ostale uređaje na My Cloud.

Osim računala na uređaj je moguće spojiti i mobilne uređaje, a pristup ostalim računalima na vlastiti cloud servis se vrši putem web preglednika. Za razliku od ostalih mrežnih diskova, ovaj je dizajniran da spajanje i korištenje bude jednostavno za svakoga.

WD-My-Cloud™ software

Osim osnovnih, putem Dashboard-a se može pristupiti i raznim drugim opcijama, poput resetiranja, gašenja, spremanja konfiguracijske datoteke, raznih dijagnostika, podešavanja naziva, izrade sigurnosnih točki za vraćanje sadržaja, podešavanja automatskog backupa…

Osim Cloud Dashboarda, kao opcionalnu instalaciju moguće je odabrati i WD My Cloud software. My Cloud software je minimalistički dizajniran i jednostavan za korištenje. S lijeve strane sučelja se nalaze predefinirane mape (folderi) dok se s desne, veće strane, nalaze datoteke u mapi. Kopiranje datoteka se vrši jednostavnom drag-and-drop metodom.

wd-software

Dizajn

Sam uređaj je zanimljivo dizajniran i zauzima relativno malo prostora. Radi se o bijelom kvadru  dimenzija su 167x137x48 mm, s zaobljenim rubovima . S stražnje strane se nalaze utor za spajanje putem UTP kabela, kao i USB 3.0 utor.

Performanse

Za testiranje brzine prijenosa putem LAN-a odabrali smo .mp4 datoteku veličine 2 GB. Proces kopiranja datoteke na HDD (ili upload) je trajao oko 4 minute, dok je za datoteku iste veličine kopiranje s HDD-a na računalo (download) trajalo oko 3 minute i 30 sekunda. Putem WiFi konekcije brzine ovise o mrežnoj kartici koju koristite, no one u pravilu imaju mnogo niže vrijednosti nego LAN konekcija.

Zaključak

WD My Cloud je odlično rješenje za sve one koji za pristup svojim podacima koriste više računala ili mobilnih uređaja. Ovaj vanjski  disk osim vrhunskog dizajna ima i solidne performanse, dok mu je cijena prihvatljivih 1 099 kn (ekupi.hr).

Ako uzmemo u obzir da Dropbox servis za pohranu podatka košta 500 US $ godišnje za četvrtinu prostora (500 MB) koju ima My Cloud lako je zaključiti da se uređaj itekako isplati. Doduše on-line servisi su pouzdaniji jer ipak vrše backup vaših podatka.

 Ustupio na testiranje – ekupi.hr

OCIJENE
Performanse
Kvaliteta izrade
Dizajn
Cijena
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.
wd-cloud-2tb-cloudZanimljivo rješenje za sve kojima je potreban "osobni" cloud prostor

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here