Na MWC u Šangaju Qualcomm je najavio novu tehnologiju koja  skener otiska prsta smješta ispod ekrana. Prvi telefon koji je korišten za demonstriranje te tehnologije je posebna verzija Vivo Xplay6 pametnog telefona.

Ova modificirana verzija telefona koristi tu Qualcommovu tehnologiju gdje je ultrazvučni skener otiska prsta postavljen ispod OLED zaslona. Skener prepoznaje otisak prsta na zaslonima debljine do 1.2 mm, a može se koristiti i pod vodom.

Na demonstraciji je vidljivo da je postupak isti kao i kod klasičnog skenera otiska prsta, dakle proces registracije otiska je isti, a zatim se prst postavi na označeno mjesto na zaslonu ispod kojeg se nalazi skener.

Richard Lai iz Engadgeta je isprobao ovu tehnologiju i prema njegovim tvrdnjama radi vrlo dobro. Problem što samo otključavanje traje nešto duže nego kod standardnih skenera, pa proces traje oko jedne sekunde. U teoriji je moguće ovaj skener postaviti ispod cijele površine ekrana na onda bi proizvodnja bila mnogo skuplja, pa je isplativost upitna.

Podvodno otključavanje putem skenera otiska prsta

Samsung odustao od skenera otiska prsta ispod ekrana Notea 8?

Iako je bilo glasina da će skenera otiska prsta na ekranu imati Note 8, Samsung je od toga odustao o čemu svjedoče i prvi renderi  phableta na kojima se jasno vidi skener otiska prsta smješten pokraj kamere.

Također, sve češće su glasine da će i novi iPhone 8 koristiti ovu tehnologiju ili nešto slično, koja bi omogućila otključavanje uređaja putem senzora na, odnosno ispod zaslona.

Jedno je sigurno, a to je da  senzor otiska prsta ispod ekrana je jedna od značajki koja će biti viđena na mnogim telefonima u idućoj godini…a možda i već za koji mjesec.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here