U tijeku je Mobile World Congress 2018, a po već ustaljenoj praksi Samsung je na svom eventu uoči ovog sajma predstavio nove Samsung Galaxy S9 i Galaxy S9 +.

Već neko vrijeme znamo da ovosezonski telefoni se ne razlikuju previše od lanjskih, dimenzije odnosno površina ekrana su isti i dalje imamo zakrivljeni „beskrajni“ zaslon stopljen s rubovima mobitela jedino je skener otiska prsta smješten ispod oka kamere.

Galaxy S9 ljubičasti

Nova kamera

Upravo kamera je ono po čemu se razlikuje Samsung Galaxy S9 od prošlogodišnjih. Oba modela dolaze s adaptivnim otvorom blende odnosno s mehanizmom koji mehanički može promijeniti otvor blende ovisno o osvjetljenju. Tako će u uvjetima slabijeg osvjetljenja otvor biti f/1.5, dok u svjetlijim uvjetima će biti f/2.4.

Samsung tvrdi da ova kamera propušta 28% svjetla nego kamera na Galaxy S8, dok istovremeno sprječava pretjeranu ekspoziciju u sunčanim uvjetima. Ova kamera sada može snimati i Super SloMo video u 960fps.

Galaxy S9+ uz to dolazi s dodatnom kamerom po uzoru na Note 8 s telefoto lećom otvora f/2.4 koje će se koristiti za bokeh efekte prilikom snimanja portreta. Dodajmo da su obje leće optički stabilizirane.

Stereo zvuk

Već duži niz godina Samsung je zastajao za konkurencijom po pitanju zvučnika, pa su ove godine ubacili još jedan dodatni koji se nalazi uz slušalicu. Oba zvučnika je dotjerao AKG čije će se slušalice i ove godine naći u prodajnom pakiranju.

Galaxy S9 Coral Blue

Nešto je ipak Samsung kopirao od Applea odnosno iPhonea X a to su animirani emoji. Oni omogućavaju da digitalni sken lica koji se obavlja putem prednje kamere prebacite u emoji kojem možete namjestiti frizuru, odjeću i boju kože. Takve  emocije onda možete podijeliti putem društvenih mreža.

I Galaxy S9 i S9+ dolaze s novim – starim biometrijskim značajkama. I dalje imamo, uz skener otiska prista, skener šarenice oka i prepoznavanje lica putem kamere. Kao što znamo skener šarenice oka je vrlo siguran no ne radi ako je izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti. Isto tako prepoznavanje lica koristi prednju kameru koja u mračnim uvjetima ne može prepoznati lice.

Sve boje telefona

Sada Galaxy S9 serija koristi prednosti obje tehnologije ovisno o osvjetljenju, odnosno stupnju sigurnosti kojeg potrebna aplikacija zahtjeva. Tako će se skener šarenice oka koristiti primjerice kod Google Pay autorizacija.

Identičan hardver kao i kod Galaxy S8 serije

Po pitanju hardvera već duže vrijeme znamo tehničke specifikacije oba telefona. Galaxy S9 dolazi s 5.8“ ekranom površine 84.8 cm2 u 1440 x 2960 px rezolucije omjera stranica 18.5:9. Veći, Galaxy S9 dolazi s 6.2“ ekranom površine 98.3 cm2 iste rezolucije kao i manji model.

Galaxy S9 specfikacije

Unutra se nalazi, barem kod modela koji će se prodavati u Europi, Exynos 9810 čip čije detalje možete pronaći ovdje. Za razliku od lani kada su oba brata imali 4 GB RAM-a, ove godine veći dolazi s 6 GB RAM-a. Također, po pitanju unutarnje memorije oba modela će dolaziti u tri inačice s 64, 128 ili 256 GB, ali memoriju možete proširiti i putem microSD kartica.

Kapacitet baterije je i dalje 3000 mAh kod Galaxy S9, odnosno 3500 mAh kod Galaxy S9+, a i prednja kamera je ostala ista 8 MP s f/ /1.7 otvorom.

I za kraj, tu su nove boje – Midnight Black (crna), Coral Blue (modra), Titanium Gray (siva) i Lilac Purple (ljubičasta).

Samsung Galaxy S9 / S9+ cijene i dostupnost

Cijena je već poznata i na policama naših dućana ona iznosi 5750 kn za Galaxy S9 odnosno 6500 kn za Galaxy S9+ u što je uključeno 750 kn popusta za oni koji naprave prednarudžbu. Navedene cijene se odnose na osnovni model s 64 GB interne memorije.

Ipak, cijena može biti jeftinija i do 3000 HRK ukoliko zamijenite svoj postojeći uređaj za jedan ova dva modela. Procjenu vrijednosti starog uređaja vrše ovlašteni Samsungovi partneri. Svi koji prednaruče svoj primjerak trebali bi ga dobiti 9.3. na kućnu adresu, dok klasična prodaja kreće od 15.3.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here