Exynos 9810 na Galaxy S9

Samsung je uoči CES 2018 sajma predstavio svoj novi čip Exynos 9810 koji će se nalaziti u Galaxy S9 pametnim telefonima.

Radi se o drugom čipu baziranom na 10nm tehnologiji, a proizvođač tvrdi da se radi o najinovativnijem čipu do sada zbog nove AI tehnologije. Exynos 9810 bi trebao imati 40 % bolje multi-core performanse u odnosu na prethodnu generaciju i duplo bolje performanse jedne jezgre. Grafički ARM Mali-G72 MP18 GPU čip omogućava i realističniju grafiku uz 20% bolje performanse.

AI učenje algoritama

Kao i Huawei Kirin 970, ovaj čip ima mogućnost učenja algoritama što znači da će bolje prepoznavati ljude ili određene elemente na fotografijama. Tzv. „Hybrid face detection“  tehnologija će se koristiti za dubinsko skeniranje korisničkog lica u 3D.

4K videa u 120 fps

Sama procesorska snaga je podijeljena u dva dijela – četiri jezgre za visoke performanse na 2.9 Ghz i četiri štedljive jezgre koje se koriste za manje zahtjevne procese.  Exynos 9810 SoC podržava i snimanje 4K videa u 120 fps, a opremljen je kategorija 18 LTE modemom koji podržava brzine prijenosa do 1.2Gbps.

Chipset ima i poseban čip zadužen za pohranu biometrijskih podataka – lica, otiska prsta, šarenice oka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here