iPhone 6 i iPhone 6 Plus prednja strana uređaja

Apple je danas predstavio novu generaciju iPhonea, kao i  novi pametni sat Apple Watch. Prema već odavno dostupnim informacijama, iPhone 6 će imati 4.7 inčni zaslon, dok će iPhone 6 Plus phablet  imati zaslon dijagonale 5.5 inča, dakle obje verzije imaju mnogo veći zaslon od aktualnog modela 5S koji ima dijagonalu zaslona od mršavih 4 inča.

Prema riječima Tima Cooka direktora Applea, ova generacija donosi najveći napredak otkada je iPhone dostupan na tržištima.

iPhone 6 i iPhone 6 Plus – Značajke

Oba modela su opremljena Retina zaslonima nove generacije koji su također poboljšani, a rezolucija je 1334 x 750 px za manju verziju, odnosno 1920 x 1080 px za Appleov novi phablet. S obzirom da su ostali proizvođači smartphonova već predstavili uređaje s QHD rezolucijom (Samsungov Galaxy Note 4 i LG G3) Apple opet i ove godine kasni za konkurencijom.

iPhone 6 i iPhone 6 plus imaju novi 64-bitni Apple A8 procesor, koji je prema njihovim tvrdnjama 20 % brži u odnosu na A7 procesor i do 50 % brži prilikom izvršavanja grafičkih operacija. Tu je i dodatni procesor za mjerenje udaljenosti i visine koji se oslanja na integrirane senzore.

iSight 8 MP kamera je također unaprijeđena, poboljšano je vrijeme fokusiranja, dok iPhone 6 Plus je opremljen i  s optičkom stabilizacijom slike. S prednje strane se nalazi 1.2 MP kamera.

Zanimljivo je da su oba modela iako imaju veću dijagonalu, nešto tanji od iPhonea 5S. Dimenzije Plus modela su 158 x 77.8 x 7.1 mm, dok je težina 172g. Manji model ima dimenzije 38.1 x 67 x 6.9 mm i težinu od 129 g. I iPhone 6 i iPhone 6 plus dolaze s novim iOS 8 operativnim sustavom.

iPhone_6_usporedba

Od ostalih značajki valja izdvojiti VoLTE tehnologiju, koja je vrlo slična tehnologiji koju koristi Skype, no uz dosta kvalitetniju kvalitetu zvuka i novi NFC čip za mogućnost plaćanja putem NFC tehnologije.

Cijene i rasploživost

Nova generacija iPhona će imati 16 GB, 64 GB i 128 GB verzije, a cijene su na europskim tržištima od 5120 kn za 16 GB iPhone 6 do 7500 kn koliko je potrebno izdvojiti za iPhone 6 Plus s 128 GB interne memorije. Navedene cijene su za SIM free verzije uređaja. U SAD-u i Velikoj Britaniji oba modela kreću u prodaju 19. rujna.

Apple Watch

Osim pametnih telefona, Apple je predstavio i Apple Watch pametni sat, odnosno pametne satove, jer će kupci moći odabrati između 38 mm i 42 mm verzije.

Trenutno nema mnogo informacija o Apple Watchu, zna se da će imati Retina touchscreen s safirnom zaštitom, brzinomjer, senzor otkucaja srca, GPS, Wi-Fi i Bluetooth konekcije. Apple Watch će biti dostupan početkom iduće godine.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here