Playstation 5 logo

Nakon nekoliko mjeseci čekanja službenih informacija o novoj Playstation 5 konzoli, tvrtka je danas potvrdila hardverske specifikacije.

AMD Zen 2 procesor s varijabilnom frekvencijom

PS5 će imati posebni AMD Zen 2 procesor s osam jezgri na 3.5GHz. Poput PC računala i konzola će CPU u konzoli će raditi na varijabilnoj frekvenciji ovisno o toplini i ostalim čimbenicima. Grafička kartica je bazirana na AMD RDNA 2 arhitekturi i omogućiti će 10,28 teraflopa, a i ona će imati varijabilnu frekvenciju na 2.23GHz.

825GB SSD

Playstation 5 dolazi s 16 GB radne memorije. Za super brzo učitavanje najnovijih naslova biti će zaslužan 825GB SSD što je možda i najveća novina jer se Sony odlučio za SSD umjesto HDD. I dok sadašnji PS4 ima propusnost od 50-100 MB/s konzola nove generacije će imati propusnost od barem 5 GB/s.

Dakle, dok je PS4 trebao 20-ak sekundi za učitati 1 GB podataka, Playstationu 5 će moći učitati 5 GB u jednoj sekundi. Konzola neće biti limitirana samo na SSD, već će biti kompatibilna i s USB HDD ovima. Oni će se moći koristiti i za starije igre s Playstationa 4.

4K Blu-ray drive

Konzola dolazi i s 4K Blu-ray drive tako da će i dalje podržavati diskove no oni će morati instalirati na NVMe SSD. Od ostalih značajki treba izdvojiti podršku za igre u 8K rezoluciji kao i podršku za 4K rezoluciju na  120Hz.

Playstation 5 bi trebao krenuti u prodaju krajem tekuće godine pred božićne praznike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here