iOS 7

Najnovija verzija Appleovog operativnog sustava namijenjenog mobilnim uređajima je danas predstavljena WWDC 2013 konferenciji, koja se ovih dana održava u San Francisku.

Novi dizajn sučelja

Prema riječima Appleovog CEO-a Tim Cooka , iOS 7 uvodi najveće promjene u korisničkom sučelju ovog operativnog sustava, još od njegovog uvođenja prije 6 godina. Kao što je i pretpostavljeno, Apple također prati trendove, tako da su se i oni odlučili za minimalistički flat-design, koji je u posljednje vrijeme široko prihvaćen prilikom dizajniranja sučelja brojnih mobilnih aplikacija.

iOS7 Početni zaslon

Novi notifikacijski i kontrolni centar

Na novom dizajnu se radi već proteklih 6 mjeseci i gotovo svaki dio novog OS je napravljen nanovo. Od novih značajki svakako treba izdvojiti podršku slaganja aplikacija u mape, kao i novi notifkacijski centar. Osim navedenog, IOS 7 uvodi i novo multitasking sučelje, koje je dio novog kontrolnog centra. Glavna namjena novog kontrolnog centra je olakšan pristup svim postavkama iOS-a.

iOS7 mape

Nove aplikacije

Od ostalih novotarija izdvajamo  Flashlight (baterijska svjetiljka) aplikaciju, kao i aplikaciju AirDrop koja služi za dijeljenje datoteka putem bežične mreže. Osobni asistent Siri odsada zvuči ljudskije, ali je unaprijeđen i algoritam aplikacije, tako da je onda sada pametnija. U Siri je integriran Twitter, Wikipedia i pretraga putem Microsoftovog Bing web pretraživača.

Sigurnost

Što se tiče sigurnosti, Apple je i tu uveo neke izmjene, pa je tako moguće udaljeno zaključati uređaj i potom ga otključati ga putem Apple ID i loznike.

Novi iOS je još uvijek u under development statusu, a njegov izlazak se očekuje tijekom ove godine.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here