Samsung Galaxy Alpha

Kada je Samsung predstavio Galaxy Alpha pametni telefon, to je bio prvi Android iz Galaxy serije ovog proizvođača s metalnim kućištem. Uređaj je koncipiran kako bi bio jedan od glavnih konkurenata Appleovom iPhoneu jer je dizajn ovog Samsungovog smartphonea vrlo sličan iPhoneu.

Galaxy Alpha – Tehničke specifikacije

Zaslon

Samsung Galaxy Alpha ima solidnu dijagonalu zaslona veličine 4.7 inča, no rezolucija je manja nego kod Galaxy S5 modela i iznosi 720 x 1280 px, što daje 312 PPI, dok Galaxy S5 ima rezoluciju 1080 x 1920 (432 PPI), no i veći 5.1 inčni zaslon.

Chipset i memorija

Dok je S5 baziran na  Snapdragon 801 chipsetu, Galaxy Alpha koristi Exynos 5 čipset s 8 jezgri. Od toga četiri jezgre imaju radni takt na 1.8 GHz, dok preostale četiri jezgre imaju takt na 1.3 GHz. Za grafiku je zadužen Mali-T628 MP6 čip.

Što se tiče memorije, uređaj je opremljen s 2 GB radne memorije i 32 GB interne memorije, no nema podršku za SD kartice. S obzirom na količinu prostora za pohranu podatka ne može se reći da je i to i potrebno.

Kamera i baterija

Glavna (stražnja) kamera ima senzor od 12 MP i može snimati video zapise 2160p pri 30 fps, kao i 1080p video zapise pri 60 fps. Za snimanje selfija i video pozive Galaxy Alpha ima 2 MP prednju kameru.

Baterija je kapaciteta 1860 mAh, dakle znatno slabija nego kod S5 koji ima 2800 mAh bateriju, tako da se može očekivati ispod prosječna autonomiju.

Ostale značajke

Smartphone je, osim osnovnih, opremljen s  LTE-A Cat4 konekcijom za spajanje na 4G mreže, kao i sa senzorom otkucaja srca, koji se ne može naći na ostalim uređajima.

Galaxy Alpha dolazi s Android 4.4.4 KitKat operativnim sustavom i TouchWiz sučeljem, no u idućih nekoliko mjeseci bi trebala doći nadogradnja i na novi Android 5.0 Lollipop.

Cijena

Galaxy Alpha unatoč slabijim specifikacijama od S5 modela je čak i nešto skuplji i bez pretplatničkih tarifa košta negdje oko 5000 kn na domaćem tržištu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here