Exynos 990 čip

Samsung je završio s predstavljanjima svojih flagship telefona u 2019, no sada je vrijeme da upoznamo čipove koji će pogoniti buduće smartfone. Tako je južnokorejska tvrtka upravo predstavila novi  Exynos 990 koji će biti korišten u Galaxy S11 telefonima koji nam stižu u prvom kvartalu 2020.

Novi čip, osim značajnog poboljšanja performansi donosi i novi GPU kao i podršku za zaslone osvježenja od 120Hz. Baziran je na 7nm arhitekturi i biti će ch20% brži i energetski učinkovitiji u odnosu na aktualne Exynos 9820 i Exynos 9825 čipove. Osim čipa, predstavljen je i  5G Exynos Modem 5123 također baziran na 7nm arhitekturi s podrškom za 5G mreže.

Exynos 990 dolazi s integriranim Arm Mali-G77 grafičkom zasnovanoj na Valhall arhitekturi, kao i s dvojezgrenom NPU jedinicom za neuronsku obradu podataka odnosno koja bi trebala poboljšati umjetnu inteligenciju. Radi se NPU jedinici koja na samom uređaju obrađuje podatke, odnosno ne vrši se obrada podataka putem servera što daje i učinkovitosti i poboljšava sigurnost.

Čip podržava LPDDR5 memoriju brzine prijenosa od 5.500 megabita u sekundi. One koji svoje mobitele koriste za fotografiranje će obradovati vijest da Exynos 990 čip podržava 108 MP senzore  kojeg ima i ISOCELL Bright HMX senzor s 5X optičkim povećanjem. U ploču je integriran i napredni procesor signala slike koji podržava do šest senzora slike.

Dakle, barem u segmentu fotografije očekujemo velika poboljšanja na Galaxy S11 pametnim telefonima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here