Samsung je objavio da je razvio prve 8 GB LPDDR5 DRAM bazirane na 10nm arhitekturi. Gotovo svi današnji  pametni telefoni, tableti i ultra prijenosnici koriste  low-power DDR memoriju, a upravo je Samsung jedan od tržišnih lidera u tom segmentu.

Lani je tvrtka predstavila LPDDR4X čipove, koji su u biti štedljivija varijanta LPDDR4 čipova, no ta tehnologija zasada nije toliko popularna među proizvođačima uređaja.

Zato bi LPDDR5 DRAM trebao veliki korak naprijed jer podržava brzine prijenosa do  6400 Mb/s odnosno 1.5X veći transfer podataka u odnosu na LPDDR4X koji može prenijeti do 4266 Mb/s. Dakle, ovi čipovi mogu prenijeti čak 51.2 GB u sekundi što je ekvivalentno  četrnaest 3.7 GB full-HD videa u sekundi.

Samsung razvio 8 GB LPDDR5 DRAM čipove 1

Novi 10nm čipovi bi trebali pružiti rješenje budućim 5G pametnim telefonima koji posjeduju AI čipove. Čipovi će dolaziti u dvije varijante – 6400 Mb/s koji rade na 1.1 V i nešto sporiji 5500 Mb/s koji rade na 1.05 V. Također, tvrtka obećava da ovi čipovi bi, osim većih performansi, trebali uštediti potrošnju energije do čak 30 %.

Osim ovog, deep sleep način rada implantiran i na sadašnje LPDDR4X čipove koji se koristi kada uređaj nije aktivan bi trebao dodatno štedjeti energiju i to do 50%.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here