Laptop na stolu

Da li je bolje ostaviti laptop stalno priključen na punjač, pustiti ga da se prvo isprazni pa onda punili ili raditi nešto sasvim drugo?

Prvo što morate znati da su baterije potrošni materijal. Iako one mogu trajati godinama, to ne znači da mogu trajati vječno. Nekakav standard je od 500 do 1000 ciklusa punjenja i čim počnete koristiti svoj uređaj vi u biti skraćujete vijek trajanja baterije.

Već znamo da je toplina najveći neprijatelj baterijama u svim prijenosnim uređajima. U optimalnom scenariju trebala bi biti napunjena između 20 i 80%. Laptop ne bi trebalo ostaviti potpuno prazne baterije u nekoj torbi duže vrijeme. Isto tako ne bi ga trebalo držati priključenog na punjač mjesecima bez da se baterija djelomično ne isprazni.

Sama tehnologija proizvodnje baterija se uvelike unaprijedila tijekom godina. S toga ne dopustite da loše iskustvo s baterijom s početka ovog tisućljeća utječe na način kako danas koristite svoj prijenosnik. Laptopi iz ranih 2000-ih su imali velikih problema s baterijama, koje bi već nakon nekoliko tjedana počele pokazivati znakove starenja. 

Ipak pročitajte na koje stvari biste trebali obratiti pozornost i nekoliko jednostavnih savjeta.

Bateriju laptopa ne može prepuniti

Postoji svojevrstan mit da je moguće prepuniti bateriju laptopa i da to joj šteti. Postoji mnogo načina za smanjenje vijeka trajanja baterije no punjenje nije jedan od njih. Čak i stari laptopi su imali zaštitu od od pretjeranog punjenja.

Ono što može naštetiti baterije je korištenje neispravnog ili nekompatibilnog punjača. Zato je najbolje uvijek koristiti originalni punjač.

Kada punjenje dosegne 100% ono se zaustavlja dok nivo baterije ne padne ispod toga. Iako se baterije na ovaj način svako malo nadopunjava to neće prepuniti bateriju i oštetiti je.

Mnogi današnji prijenosnici imaju pametno punjenje koje je  dizajnirano za zaštitu baterije produljenje njezinog vijeka trajanja.

MacBook računala imaju Battery Health Management značajku sličnu kakvu imamo na iPhone telefonima. Ukoliko je aktivna laptop uči vaše obrasce korištenja tijekom dana kako bi se ona u potpunosti napunila malo prije nego što MacBook od spojite s punjača.

Ova značajka je korisna onima koji tijekom noći pune svoj uređaj kako bi ga preko dana mogli koristiti. Korištenjem ovog načina rada svako jutro bi vas trebala dočekati u potpunosti napunjena baterija.

I Windowsi 11 imaju svoju značajku koja se zove Smart Charging. Za razliku od MacBook tehnologije, Smart Charging sprječava da se baterija vašeg prijenosnog računala napuni do 100% ukoliko to nije potrebno kako bi se produžio vijek trajanja baterije.

Za razliku od Applea koji jedini proizvodi MacBook prijenosnike, kod Windowsa je situacija da ovisno o proizvođaču i modelu laptopa ova značajka može biti podržana ili ne. S toga savjetujemo da to provjerite u dokumentaciji koju ste dobili prilikom kupnje.

Mnogi proizvođači poput ASUS-a, HP-a i Dell-a imaju svoje alate za upravljanje baterijom. Neke od njih su kompatibilne s Smart Charging neke nisu. Nekada je potrebno to podesiti u samim Windowsima, a nekada u BIOS-u. Korištenjem ove značajke moguće je podesiti npr. da se baterija nikada ne puni preko 80% neovisno koliko dugo je na punjaču.

Ukoliko je moguće izvadite bateriju ako vam nije potrebna

Dvije su glavne prijetnje vijeku trajanja baterije – prekomjerno punjenje i još gore prevelika toplina, što je u biti povezano jedno s drugim.

Ukoliko imate neki od prijenosnika s kojeg je moguće izvaditi bateriju nju možete napuniti do 80% i zatim je spremite ako vam ona ne treba jer laptop ne koristite izvan kuće ili ureda.

 Ipak većina novih laptopa nema izmjenjivu bateriju koju je lako od spojiti. U tom slučaju dobro bi bilo s vremena na vrijeme napraviti potpuni ciklus punjenja. Dakle, bateriju isprazniti do kraja i onda je napuniti do 100%. Na taj način će se ona nanovo kalibrirati.

Ovo je potrebno jer ako baterija nije kalibrirana Windowsi nekad „misle“ da je napunjena do 30% a u stvari je blizu 0% i prijenosnik će se ugasiti bez ikakvog upozorenja.

Potpunim pražnjenjem pa punjenjem sklop baterije može naučiti koliko joj je energije preostalo. Ovaj proces kalibracije bi trebao pomoći što dužem vijeku.

Da li laptop je onda najbolje stalno držati priključenim na punjač?

Sada se sigurno pitate da li je onda najbolje jednostavno držati laptop stalno spojenim na punjač? Nažalost, proizvođači po tom pitanju ne daju neke korisne informacije. Apple savjetuje da MacBookove ne ostavljate stalno uključene u struju iako ne navode zašto.

HP savjetuje da je bolje što manje puniti bateriju, no iako je savjet dobronamjeran to je teško izvedivo u stvarnom životu. Dell savjetuje da laptop bi trebali od spojiti s punjača kada se napuni do kraja i izbjegavati spajanje na punjač ukoliko kapacitet baterije nije pao ispod 50%.

No najvažnije su osobne preferencije svakog korisnika. Ukoliko samo povremeno koristite laptop izvan kuće ili ureda možete ponekad kalibrirati bateriju na gore opisani način a ostatak vremena koristi ga uključenog na punjač.

Ukoliko laptop svakodnevno koristite na terenu onda je najbolje koristiti neku od smart charging opcija kako bi bio u optimalnom stanju prije puta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here