Ekran na iPhone 7

Google je Android Developers konferenciji objavio zanimljivu informaciju koliko zapravo tamni način rada utječe na potrošnju baterije pametnog telefona.

Već je poznato da je svjetlina zaslona uvelike utječe na autonomiju uređaja, s toga sve više aplikacija uvodi tzv. „Dark mode“ koji se najčešće koristi u noćnim uvjetima.

No, tamni način rada koristi isključivo OLED ekranima jer oni gase one piksele koji nisu potrebni da prikažu sliku, dok kod LCD ekrana oni ostaju osvjetljeni neovisno o tome što se prikazuje na ekranu.

Za usporedbu uzeta su dva pametna telefona Google Pixel prve generacije s OLED ekranom i iPhone 7 s LCD ekranom. Googleov uređaj troši maksimalno 250 mA kada se svjetlina podesi na maksimum, dok Appleov troši 230 mA. U tamnom načinu rada Pixel troši 92 mA, odnosno 63% manje, dok iPhone 7 troši i dalje 230 mA.

Google je objavio i kako boje utječu na potrošnju energije. Logično bijela troši najviše, dok crna troši najmanje. Isto tako plava boja troši duplo više energije u odnosu na zelenu i crvenu boju.

potrosnja baterije po bojama

Kao još jedan primjer je naveden „Dark mode“ u popularnoj YouTube aplikaciji. Kada se ekran postavi na punu svjetlinu, tamni način rada troši čak 60% energije u odnosu na normalni način rada.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here