Google Pixel Galaxy S8 usporedba veličine zaslona

Ove godine Samsung i LG su predstavili nove pametne telefone s do sada neviđenim omjerom stranica. Tako Galaxy S8 ima omjer stranica 18.5:9 dok LG G6 ima 18:9, odnosno 2:1.

Većina prijašnjih telefona je imala omjer stranica otprilike 16:9, pa se postavlja pitanje kolika je zapravo površina zaslona kod novih telefona?

Ekipa iz The Vergea je to objasnila uz pomoću Pitagorin poučka gdje su usporedili Galaxy S8 koji ima 5.8“ dijagonalu zaslona, pametni telefon dijagonale zaslona od 5.8“ s omjerom stranica zaslona 16:9 i prošlogodišnji Google Pixel.

Jednostavnim izračunom došlo se do rezultata da Google Pixel ima površinu zaslona 68.95 cm², Samsung Galaxy S8  85.12 cm², dok bi telefon iste dijagonale od 5.8″ kao i S8 s omjerom stranica 16:9 imao površinu zaslona od 92.16 cm². Iz priloženog se vidi da novi telefoni imaju značajno manju površinu zaslona unatoč istoj dijagonali.

Trenutno postoji i još jedan problem, a to je da mnoge Android aplikacije nisu prilagođene novim omjerima zaslona, tako da se na Galaxy S8 i LG G6 prikazuju s crnom crtom na rubovima ekrana. No Google je već zamolio programere da prilagode svoje aplikacije novim zaslonima kako bi zaslon bio u potpunosti iskorišten.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here