Apple iPhone 15 PRO Serija mobitela

iPhone 15 i iPhone 15 Pro su stigli kao najnoviji i najnapredniji Appleovi pametni telefoni. iPhone 15 Pro je dobio novi snažniji čip A17 čip i još neka poboljšanja.

S druge strane, iPhone 15 je ove godine dobio i neke nove značajke, poput Dinamičkog otoka i 48MP glavne kamere, no u biti nije previše izmijenjen u odnosu na lanjski model. No koje su razlike između iPhonea 15 i 15 Pro?

Veličina ekrana i dizajn

S iPhoneom 14, Apple je prvi put uveo iste veličine zaslona za standardne i Pro uređaje. Situacija se nastavlja i s iPhoneom 15, koji dolazi s ekranima veličine 6,1 inča za modele 15 i 15 Pro te 6,7 inča za modele 15 Plus i 15 Pro Max.

Značajna promjena za standardne modele je uključivanje Dinamičkog otoka, koji je do sada bio ekskluzivan za Pro modele. Osim toga, svim modelima iPhonea 15 sada je ista svjetlina zaslona od 2000 nita. Međutim, 15 Pro i Pro Max i dalje zadržavaju ekskluzivnost za Always-On i ProMotion značajke. Znači da će standardni model će dalje imati stopu osvježenja od samo 60 Hz što je danas premalo.

Općenito, dizajn iPhonea 15 i 15 Pro ostaje vrlo sličan iPhoneima 14 i 14 Pro, jedino su novi modeli nešto zaobljenih rubova što omogućava udobnije držanje u ruci.

Kao što smo najavili, Apple je koristio titan za izradu kućišta na Pro modelima što daje visoku čvrstoću i trajnost, a uređaji su i lakši. Druga značajna promjena za 15 Pro i Pro Max je zamjena bočnog prekidača novim Akcijskim gumbom koji se može prilagoditi.

Ovaj novi gumb omogućuje vam pokretanje različitih funkcija, kao što su glasovni zapisi, aplikacija kamera, prečaci ili čak nešto sasvim drugo, jer ga možete konfigurirati za različite svrhe. Isto tako njime se eliminira mogućnost da se slučajno isključi zvuk na telefonu što se znalo često dogoditi na prijašnjim modelima.

Novi A17 Pro čip u Pro modelima

Već drugu godinu zaredom, Apple stavlja najnoviji A-serijski čip u Pro modele, a prošlogodišnji čip ugrađuje u obične modele. Iako su poboljšanja u performansama iz godine u godinu manje, tvrtka tvrdi da je A17 Pro “najbrži mobilni CPU”.

U stvarnoj uporabi, kako A16 Bionic tako i A17 Pro su više nego dovoljni za gotovo sve korisnike. Evo nekoliko zanimljivosti vezanih za A17 Pro:

  • Do 20% brži GPU u odnosu na A16 Bionic
  • Do 10% veća brzina procesorskih jezgri u odnosu na A16 Bionic
  • Do 2 puta brži neuronski motor, s do 35 bilijuna operacija u sekundi

Baterija

Kad je riječ o vijeku baterije, iPhone 15 linija ima istu autonomiju baterije kao i lanjski modeli. Morati ćemo  pričekati da vidimo kolika je stvarna autonomija baterije. Po specifikacijama baterija na na osnovnom modelu traje do 20 sati, dok na Pro Max 29 sati.

iPhone 15 i iPhone 15 Pro - Što je novo? 1

Kamere

Stražnje kamere

Na predstavljanju Apple je posebno istaknuo da su kamere poboljšane na svim modelima. Svi uređaji iPhone 15 dolaze s 48MP glavnom stražnjom kamerom, mogućnosti snimanja portreta nove generacije s fokusom i kontrolom dubine i Smart HDR-om.

Međutim, 15 Pro i Pro Max se ističu nešto boljim setupima kamera. Ove godine, 15 Pro Max ima najmoćniju kameru do sada s periskopskom kamerom koji ima optički zum od 5x.

Glavne kamere na 15 Pro i Pro Max također imaju moćnije senzore, iako svi uređaji iPhone 15 dolaze s senzorima od 48MP. Osim toga, svi novi modeli podržavaju snimanje “super visokih razlučivosti” fotografija od 24 i 48MP.

Selfi kamera

Apple-ova TrueDepth prednja kamera na iPhoneu 15 dobiva niz nadogradnji koje su prisutne i na glavnoj stražnjoj kameri. Jedina značajka koja nedostaje na iPhoneu 15 u usporedbi s Pro modelima je podrška za ProRes kodek.

Ovaj kodek služi za uređivanje više videozapisa u stvarnom vremenu, visoku kvalitetu slike i smanjenje potrebnog prostora za pohranu.

USB-C konektor

Najvažnija promjena je prelazak s Lightning konektora na USB-C. Sva četiri modela koriste ovaj univerzalni priključak, ali Pro i Pro Max nude mnogo brže punjenje i prijenosne brzine s podrškom za USB 3 brzinu do 10 Gbps.

Podrška za USB 3 na Pro modelima omogućuje neke zanimljive nove mogućnosti, poput snimanja videa izravno na vanjski SSD.

Boje

Što se tiče boja standardni model dolazi u  crnoj, zelenoj, žutoj, ružičastoj i plavoj boji. S druge strane Pro modeli dolaze u Blue Titanium (modra), Natural Titanium (siva), Black Titanium (crna) i White Titanium (bijela) bojama.

Cijene u Hrvatskoj

Cijene novih iPhonea ovisno o količini prostora za pohranu u Hrvatskoj su

  • iPhone 15 od 1059,99 € do 1209,99 €
  • iPhone 15 Plus od 1229,99 € do 1649,99 €
  • iPhone 15 Pro od 1339,99 € do 2049,99 €
  • iPhone 15 Pro Max od 1619,99 € do 2179,99 €
Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here