iPhone 15 najava telefona

U javnosti je već neko vrijeme dostupno mnogo informacija o iPhone 15 iako je do službenog predstavljanja ostalo još nekoliko tjedana. Većina analitičara se slaže da će Apple vjerojatno predstaviti četiri modela, uključujući dva obična i dva Pro modela.

Periskopska kamera

Jedna od najzanimljivijih informacija odnosi se na ugradnju periskopske kamere u iPhone. Periskopska kamera omogućuje optičko povećanje bez povećanja debljine uređaja, a mnogi proizvođači već su je implementirali u svoje modele. Apple je dosad zaostajao u ovom području, ali mnogi izvori sugeriraju da će ugraditi periskopsku kameru u iPhone 15 Pro verzije. Ostaje nepoznanica koliko će biti optičko povećanje, ali vjeruje se da će biti značajno poboljšano.

Kućište od titana

Druga zanimljiva glasina odnosi se na mogućnost da iPhone 15 koristi titansko kućište umjesto tradicionalnih legura aluminija ili čelika. Titan je materijal koji nudi veću čvrstoću uz manju masu. Iako bi to donijelo brojne prednosti, takav odabir materijala mogao bi rezultirati i većom cijenom uređaja.

Lightning utor odlazi u povijest

Lightning utor bi trebao biti zamijenjen s modernijim i bržim USB-C standardom. S obzirom na regulativu Europske komisije koja zahtijeva da svi mobiteli na tržištu EU dolaze s USB-C utorom, postoji mogućnost da Apple ove godine ugradi USB-C u iPhone 15. To bi odgovaralo kupcima, ali bi i povećalo troškove proizvodnje za Apple.

3-nanometerski A17 čipovi na iPhone 15 PRO

Apple će koristiti Qualcomm čipove za nove uređaje jer njihovi vlastiti čipovi još nisu spremni. Također planiraju integrirati nove UWB čipove s Vision Pro. Standardni modeli iPhone 15 će dobiti nadogradnju na A16 čip koji je korišten u modelima iPhone 14 Pro, dok će modeli iPhone 15 Pro koristiti brže i učinkovitije 3-nanometarske A17 čipove.

Dynamic island na svim modelima

Dynamic island ili po hrvatskom Dinamički otok, koji je bio karakterističan za Pro modele iPhonea 14, navodno će se proširiti na sve modele iPhonea 15. To će dati jedinstven izgled svim korisnicima, a ne samo onima koji kupuju Pro modele.

Postoji i mogućnost da će se iPhone 15 u Europi ponuditi samo u eSIM varijanti, kao što je bio slučaj s iPhoneom 14 u Americi prošle godine. Konačne informacije o tome još nisu potvrđene.

Kao i obično, očekuje se da će novi iPhone biti skuplji od prethodnih modela, iako točna cijena još nije objavljena. Službeno predstavljenja će biti najvjerojatnije u rujnu.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here