OS X Mavericks

Appleov OS X 10.9 zvan Mavericks ne donosi neke velike novine što se tiče sučelja u odnosu na svoje prethodnike (Lion i Mountain Lion), no zato je dodano nekoliko zanimljivih novih značajki.

Karte

Applove Karte (Maps) koje su uvedene u prethodnim verzijama iOS-a, su našle svoj put i na desktop računala. Za razliku od Googleovih karti, ovdje je zumiranje mnogo fluidnije, a korisnicima će se svakako svidjeti 3D Flyover efekt, upute od točke do točke, stanje u prometu, sugeriranje alternativnih pravaca, kao i mogućnost slanja karte u iPhone.

Karte

Safari

Safari na OS X, kako vrijeme prolazi, radi sve brže. Novina u ovom web pregledniku je  Shared Links značajka, koja omogućava da vidite što su vaši prijatelji podijelili ili lajkali na društvenim mrežama. Redizajnirani Top Sites omogućava lakše sortiranje i pregled favorita.

iBooks

OS X Mavericks je prvi operativni sustav koji omogućava čitanje e-knjiga na velikom zaslonu. Trgovina iBooks posjeduje 1.8 milijuna naslova, a sve naslove koje posjedujete na iPad, iPhone ili iPod touch uređajima automatski sinkronizira s iBooks knjižnicom na vašem Macu.

ibooks

Kalendar

Kalendar nije nova aplikacija, no ova verzija omogućava kontinuirano skrolanje, mogućnost prikazivanja događaja na kartama, a ima i mogućnost prikaza vremenske prognoze. Novi dizajn kalendara je nešto što će se sigurno mnogima svidjeti.

Kalendar

Podrška za više ekrana (Multi-Display)

Multi-Display opcija je postojala već u Mountain Lionu, no u OS X Mavericksu je unaprijeđena. Više ne postoji primarni i sekundarni zaslon, već svaki zaslon ima svoju alatnu traku i dok.

Muliti display

Notifikacijski centar

Notifikacijski centar, koji je također uveden u prethodnoj verziji, sada je iskorištava više potencijala – interaktivni prozori omogućavaju da se odmah odgovori na poruku ili  FaceTime video pozive. Ukoliko niste bili za računalom, u notifikacijski centar će vas obavijestiti o tome što se događalo dok niste bili prisutni.

Osim navedenog Apple je ubacio i još nekoliko zanimljivih opcija poput tabova i tagova koji omogućavaju lakše sortiranje sadržaja i podataka, Compressed memory opciju koja omogućava da Mac oslobodi memoriju kada je potrebna. Iz Applea tvrde da OS X Mavericks je mnogo brži od prethodnih verzija, a i obećavaju i manju potrošnju energije (baterije).

Cijena nadogradnje je 18 €, što nije previše s obzirom na sve ove novine koje donosi OS X Mavericks.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here