Iako je Samsung prvi najavio mobilni uređaj baziran na Windows Phone 8 operativnom sustavu, dugo vremena iz tvrtke nisu stizale nikakve vijesti o dolasku tog modela. Iako su u međuvremenu i HTC i Nokia izbacili svoje prvijence, Samsung je ipak, nakon više odgoda, predstavio  Ativ S.

Samsung Ativ S je najveći i ujedno najtanji Windows 8 uređaj, a dolazi s istim 4.8“ zaslonom kao i Galaxy S3.

Samsung Ativ S dolazi s istim 4.8“ zaslonom kao i Galaxy S 3, trenutno najprodavaniji mobilni uređaj na svijetu.  Iako je Ativ S poprilično velik mobilni telefon, on je tanji u 9mm, što ga čini najvećim i ujedno najtanjim Windows 8 uređajem.

Hardware i dizajn

Zaslon na prednjoj strani je obrubljen crnom plastikom, a pri vrhu se nalazi 1.9MP prednja kamera. Iako većina Windows Phone uređaja ima kapacitivne tipke, iz Samsunga su ovaj put odlučili ugraditi fizičke, koje se nalaze ispod zaslona.

S desne strane se nalazi power dugme i dugme za kameru, dok se s lijeve strane nalaze dugmad za kontrolu glasnoće. Na vrhu se nalazi 3.5mm utor za slušalice, a na dnu USB konektor.

Stražnji dio uređaja izgleda kao da je od brušenog aluminija, no radi se o plastičnom poklopcu baterije, u koji je urezan otvor za 8 MP  LED flash glavnu kameru. Na dnu stražnjeg dijela je smješten zvučnik prekriven srebrnom trakom.

Samsug Ativ S - 3

Ispod poklopca se osim SIM utora, nalazi i microSD utor, što je rijetkost na high-end Windows 8 telefonima. Iako se na microSD ne mogu instalirati Windows Phone 8 aplikacije, uvijek je dobro imati ekstra prostora za pohranu slika, videa i glazbe.

Zaslon je ono čime se Samsung Ativ S ističe od konkurencije, a radi se o 4.8“ Super AMOLED zaslonu rezolucije 1280 x 720px (306ppi). Čak i na suncu je prikaz slike solidan, uz automatsko podešavanje osvjetljenja.

Kamere  su  iste  kao i na Samung Galaxy S3. Prednja može poslužiti za Skype video pozive , dok stražnja kamera, prema očekivanju, snima slike zadivljujuće kvalitete po danjem svijetlu. Nažalost, nema ugrađenih opcija za panoramsko snimanje ili snimanje više slika odjednom, no to je problem Windows 8 operativnog sustava, a ne Samsunga i kamere.  Kamerom se, naravno, mogu snimati i videozapisi do 1080p.

 

Software

Samsug Ativ S - 4

Iako svojim izgledom Samsung Ativ S podsjeća na Android uređaje, ipak se radi o Windows Phone uređaju, tako da opcije prilagođavanja su daleko manje, nego kod Android telefona.

Veliki problem su i uređene Samsungove aplikacije koje se svaki put prilikom pokretanja nanovo podižu, što znatno usporava njihovo korištenje, iako i Windows Phone 8 podržava zadržavanje aplikacije u memoriji radi bržeg pokretanja.

Windows Phone 8 je vrlo dobar mobilni operativni sustav, no još uvijek nije na nivou Androida i iOS, jer još uvijek nema toliko third-party aplikacija, no nadamo se na će u budućnosti sve više programera svoje aplikacije prilagoditi ovom operativnom sustavu.

Tehničke specifikacije:

  • OS – Windows Phone 8
  • 1,5 GHz dvojezgreni procesor
  • 12/32 GB prostora za pohranu podataka
  • 1 GB RAM-a
  • GPS
  • Baterija Li-ion 2300 mAh

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here