Na press konferenciji održanoj večeras u New Yorku doznali smo što se nalazi u Samsung Galaxy S4 kutiji, na kojoj se temeljila marketinška kampanja ovog uređaja.

Tehničke specifikacije

Galaxy S4 je trenutno najmoćniji pametni telefon, opremljen s octo-core (osmojezgrenim!) 1,9  Ghz procesorom (samo za određena tržišta), 2 GB radne memorije, 5-inčnim full HD zaslonom rezolucije 1080p (441ppi), glavnom kamerom od 13 MP, prednjom kamerom od 2 MP i odvojivom baterijom od 2600 mAh. Već ranije je bilo najavljeno da će uređaj dolaziti u 6 varijanti – dvije boje (bijeloj i crnoj)  i tri kapaciteta memorije (16, 32, 64 GB). Od ostalih specifikacija izdvajamo mogućnost korištenja SD kartica, NFC,  Bluetooth 4.0, IR LED i MHL 2.0. Uređaj dolazi s Android 4.2.2 operativnim sustavom.

Što se tiče dizajna, ovogodišnji model S4 je poprilično sličan prošlogodišnjem Samsung Galaxy S3, a dimenzije su mu 136.6 x 69.8 x 7.9mm. Težina uređaja je 130g, dakle 3g je lakši od prethodnika.

Novine

Galaxy S4 Event Slika 1

Samsung Galaxy S4 ima nekoliko jedinstvenih opcija i značajki u odnosu na druge pametne telefone. Krenuti ćemo kronološki kako su značajke predstavljane na samom eventu:

TouchWiz

Prvo krenimo s sučeljem, ovaj put se radi o redizajniranom TouchWiz sučelju sličnom kao i na prijašnjim modelima, uz nešto poboljšane animacije i tranzicijske efekte.

Kamera

Druga zanimljiva novina je dual kamera mod koji omogućava istovremeno snimanje s prednjom i stražnjom kamerom, tako da je na glavnu fotografiju moguće ubaciti fotografiju snimatelja.

Da bi snimanje fotografija bilo još „čudnije“ u njih je moguće ubaciti i audio zapis i to do 9 sekundi nakon fotografiranja.Dual kamera mod osim za fotografiranje može se koristiti i za snimanje videozapisa. Prilikom snimanja videozapisa moguće je ubaciti nekoliko efekata. Iduće što su predstavili je Drama mode – opcija koja služi za spajanje nekoliko slika (burst) u jednu.Eraser mode omogućava uklanjanje neželjenih objekata i osoba s fotografije, tako je dovoljno na zaslonu dotaknuti objekt koji se želi ukloniti s fotografije i taj objekt će nestati. Nova Chat on opcija omogućava video pozive s troje ljudi istovremeno.

samusng-galaxy-s4-event4

Hover mod i S Translator

Iduća predstavljena novina je  Hover mod koja omogućava upravljanje mobilnim uređajem bez dodira zaslona, jer senzor čita pokrete ruku korisnika, a demonstrirali su kako je lako pokretom ruke listati sadržaj.

Novi  S Translator omogućava prevođenje iz teksta u govor na nekoliko svjetskih jezika. Među podržanim jezicima su engleski, kineski, njemački, portugalski, francuski, talijanski, japanski, korejski i španjolski.

Galaxy S4 Event Slika 3

Story Album, HomeSync i SmartSwitch

Za sve one koji često putuju tu je opcija Story Album koja automatski snima slike s nekog putovanja u određeni album. Story Album prepoznaje slične krajolike na fotografijama kao i datum fotografiranja kako bi odredio kojem albumu fotografija pripada.

Slijedeće što je predstavljeno je HomeSync – Samsungov servis koji nudi čak 1 TB prostora za pohranu fotografija i video materijala na vlastiti kućnu mrežu. Ovaj servis je predstavljen na Mobile World Congressu i omogućava spajanje i ostalih uređaja ovog proizvođača,  poput novih Samsung televizora.
Opcija SmartSwitch omogućava transfer podataka s računala na Samsung Galaxy S4 i obrnuto.

Galaxy S4 Event Slika 4

Knox, Smart Pause i S Health

Za sve poslovne korisnike siže i opcija Knox  koja služi za podjelu uređaja na privatni dio i poslovni dio. Korištenjem ove opcije sve aplikacije, podaci, fotografije i ostali dokumenti se automatski sortiraju u dva odvojena dijela. Knox se posebno fokusira na zaštitu poslovnih dokumenta.
Samsung Galaxy S4 je moguće koristiti i kao i surround sistem jer se može povezati s nekoliko ostalih Galaxy S4 uređaja i istovremeno svirati istu glazbu.
Pri kraju eventa je predstavljena Smart Pause značajka, koja detektira da li je pogled usmjeren na uređaj. Prilikom reprodukcije videozapisa telefon automatski pauzira reprodukciju ukoliko pogled nije usmjeren prema telefonu.

Galaxy S4 Event Slika 5

S Health omogućava spajanje posebnih senzora za mjerenje otkucaja srca, težine, masnoće u krvi i tlaka, a potom posebna aplikacija prati zdravlje korisnika.

Prodaja Samsung Galaxy S4 kreće krajem travnja i to u 155 zemalja diljem svijeta kod 322 mobilna operatera.

Snimku cijelog eventa možete pogledati ovdje (premotati do 40 minute):

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here