iPhone u vodi

Iako mnogi proizvođači se hvale kako su njihovi telefoni otporni na vodu, u većini slučajeva ako se dogodi kakav kvar prouzrokovan ulazom tekućine u unutrašnjost telefona ovlašteni servisi neće priznati garanciju.

Nakon što je Sony još prije nekoliko godina „zamolio“ vlasnike Xperije Z5 da ne uranjanju mobitele u tekućinu sličnu praksu su slijedili i ostali proizvođači. Kod većine mobitela koji su vodootporni u garantnom listu stoji napomena da šteta koja je prouzročena ulazom tekućine nije pokrivena jamstvom.

Serviseri na jednostavan način mogu otkriti da li je tekućina ušla u kućište jer obično na nekoliko mjesta unutar kućišta telefona se nalaze male naljepnice koje promjene boju u doticaju s tekućinom. Neki smartfoni ovu naljepnicu imaju odmah pokraj samog utora za punjenje tako da nije ni potrebno otvarati uređaj kako bi se ustvrdilo da li je bio u doticaju s tekućinom.

Prvi vodootporni iPhone koji je predstavljen ranije ovog tjedna ima  IP67 certifikat koji jamči otpornost na vodu kada je uređaj uronjen na dubinu od 15 do 100 cm, no iz Applea su naglasili da garancija neće biti priznata ukoliko se ustanovi da je šteta na iPhoneu 7 nastala zbog tekućine, stoji malim slovima na dnu službene stranice ovog telefona.

Važno je naglasiti da IP certifikati se odnose na testiranja dobivenim u laboratoriju u kontroliranim uvjetima. Također testiranja se rade u destiliranoj vodi, a ne u moru i ostalim tekućinama. Veliku opasnost predstavljaju i mikro frakture kroz koje može prodrijeti tekućina u unutrašnjost mobitela  koje nisu vidljive golim okom, a nastale su uslijed padova ili grubljeg rukovanja.

Ukoliko baš želite koristiti pametni telefon pod vodom najbolje ga je zaštiti s posebnim vodonepropusnim kućištima.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here