Otkad su iPhone 6 i iPhone 6 plus stigli na svjetska tržišta udio iOS-a je narastao za čak 10 % na nekim tržištima. Istovremeno konkurencija, pogotovo Android, je u stalnom padu.

Ove podatke je iznio Kantar Worldpanel, a odnose se za kolovoz, rujan i listopad 2014. Tako je u Velikoj Britaniji udio iOS-a na oko 39.5 % što predstavlja najbolji rezultat u povijesti. Na Europskim tržištima Android je u vodstvu s oko 70 % tržišnog udjela, s padom od 2 % u odnosu na prethodni kvartal, dok je iOS dosegnuo razinu od 20.7 % zahvaljujući prvenstveno prodaji iPhonea 6.

Mobilni operativni sustavi udio 2013

Mobilni operativni sustavi udio 2014

Isti izvor tvrdi kako je prodaja Appleovih uređaja skočila na svim bitnim svjetskim tržištima, pogotovo u Europi, SAD-u i Australiji.

U SAD-u je prodaja narasla za 0.7 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a iznesen je i podatak na da se na tom tržištu iPhone 6 prodaje tri puta više u odnosu na veći Plus model.

Kina, koja je već tradicionalno sklonija Android operativnom sustavu, također bilježi rast prodaje u odnosu na prethodnu godinu, no samo od 0.2 %. Međutim, važno je za napomenuti da je iPhone 6 na tom tržištu krenuo u prodaju tek od 17. listopada, a unatoč kratkom vremenskom razdoblju, taj model je zauzeo treće mjesto u prodaji za listopad, iza domaćeg  Xiaomija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here