Apple Iphone 15 Pro

Novi serija iPhonea 15  će biti lansirana u rujnu, ali postoji mala šansa da će biti odgođena zbog problema u proizvodnji koji utječu na modele iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Nije neuobičajeno da novi iPhonei budu u ograničenim količinama pri lansiranju, ali prema nekim stručnjacima u lancu opskrbe očekuje se da će iPhone 15 Pro Max biti vrlo teško za nabaviti.

Apple se možda suočava s nekoliko problema u proizvodnji za nadolazeće modele iPhonea 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Prema izvješću portala The Information, pozivajući se na izjave dvije osobe s “izravnim saznanjima” o problemima, tvrtka može naići na ozbiljna ograničenja u opskrbi u rujnu kada se očekuje lansiranje linije iPhonea 15.

Najveći problem vezan je uz odluku o dizajnu, jer je Apple želio značajno smanjiti veličinu okvira oko zaslona na novim modelima iPhonea 15 Pro. Ideja je ovi telefoni imaju veći zaslon bez mijenjanja fizičke veličine novih uređaja, koja je navodno uglavnom nepromijenjena u odnosu na njihove prethodnike.

Da bi to postigli, Apple je  odlučio je koristiti drugačiji postupak proizvodnje poznat kao “low injection pressure overmolding” (LIPO), a prva probna proizvodnja otkrila je neke neočekivane probleme sa zaslonima dobivenim od tvrtke LG. Proizvodni proces uključuje spajanje zaslona u metalni okvir prije ugradnje drugih komponenti i proces zahtjeva temeljita testiranja.

Problem s LG zaslonima

Tijekom ovog razvojnog stadija, Foxconn obično proizvodi stotine tisuća probnih jedinica kako bi vidjeli mogu li pouzdano masovno proizvesti nove uređaje uz minimalan postotak defekata. Apple ima problema s LG zaslonima koji ne prolaze testiranje kvalitete, pa još uvijek radi na iteracijama dizajna u nastojanju da poboljša pouzdanost.

Za one od vas koji planiraju kupiti jedan od modela iPhonea 15 Pro, to znači da ćete teže doći do njega u vrijeme lansiranja. Malo je vjerojatno da će Apple odgoditi lansiranje nove linije iPhonea, no vrlo je moguće da će u prvim tjednima oni biti dostupni manjem broju kupaca na odabranim tržištima.

Dobra je vijest da Samsungovi zasloni nisu pogođeni s istim problema u proizvodnji već samo oni od tvrtke LG, pa će oni koji su zainteresirani za manji model lakše moći nabaviti uređaj u vrijeme lansiranja.

Još jedan potencijalni problem je A17 SoC, koji je navodno proizveden koristeći 3nm TSMC-ov čip. Postotak ispravnih čipova navodno je oko 55 posto, a TSMC je bio spor u povećanju proizvodnje novih čipova. Osim ovog, Apple bi se mogao suočiti s izazovom u nabavi nadograđenih senzora za povećanje zuma i većih baterija u dovoljnim količinama kako bi zadovoljio predviđenu potražnju.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here