Prema rasporedu, Samsung Electronics je predstavio Galaxy Note7 phablet na eventu koji se održao u New Yorku ovog popodneva prema našem vremenu. Šesta generacija Note phableta ne razliku je se mnogo od Galaxy S7 modela, pogotovo od Edge varijante s kojom dijeli i zakrivljeni rub zaslona.

Galaxy Note7 Blue coral i Black Onyx

Sličnost s Galaxy S serijom je velika – isti chipset, isti setup kamera, ista količina radne memorije,  a i sam dizajn je vrlo sličan.

Exynos 8890 ili Snapdragon 820

Dakle, Note7 dolazi s Exynos 8890 chipsetom dok će u SAD-u će dolaziti s Snapdragonom 820 koji se nalazi u mnogim ovogodišnjim flagship telefonima poput HTC 10 i LG G5, iako se očekivalo da bi mogao imati i noviji Snapdragon 823. Bilo je govora i o još 2GB radne memorije više nego kod Galaxy S serije, dakle 6GB ukupno, no ni po tom pitanju se Note7 ne razlikuje od S7 i S7 edge.

Galaxy Note7 – S Pen, skener šarenice oka i USB tip C utor

Ipak tri su ključne razlike – S Pen stylus olovka koja je zaštitni znak Note serije, skener šarenice oka i USB tip C utor. Uz to ovaj model dolazi s 64 GB prostora za pohranu, a podržava i do 256 GB eksterne SD memorije.

Zaslon je malo veći, 5.7 inča i malo manje zakrivljen u odnosu na S7 edge. Rezolucija je nepromijenjena dakle – Quad HD odnosno 1440 x 2560 px, no nekako smo skeptični prema kapacitetu baterije od 3500 mAh koja je nešto manjeg kapaciteta nego kod S7 edgea. Dodajmo da je podržana i Quick Charging tehnologija.

Samsung nije želio mijenjati dobitnu kombinaciju materijala korištenih za izradu kućišta telefona, tako da svi koji vole staklo i metal će doći na svoje. Što se tiče boja, Note7 dolazi u zlatnoj, crnoj, srebrnoj varijanti ali i u novoj plavoj varijanti pod nazivom  Blue Coral.

Skener šarenice oka zahvaljujući IR tehnologiji će moći otključati telefon čak i u mraku. Zadržan je i skener otiska prsta koji je smješten na Home tipku.

Neki vlasnici su se žalili da kod modela Note 5 ukoliko bi naopako pokušali umetnuti S Pen natrag u kućište bi došlo do trajnog oštećenja. Galaxy Note7 neće imati taj problem jer je S Pen dizajniran tako da se ni ne može umetnuti do kraja ako nije okrenut na pravu stranu.

Ovo je ujedno i prvi uređaj kojemu je i zaslon, ali i stražnji dio zaštićen novim Gorilla Glass 5. USB tip C utor je sada postao standard kod većine proizvođača, pa je i Samsung napokon odlučio pratiti trendove.

Uskoro i u Hrvatskoj

Za razliku od prošle godine kada je ekipa iz Samsunga zaključila da je u Europi Galaxy S6 edge+ dostojna zamjena za Note 5, sada su ipak odlučili Note7 ponuditi i europskim kupcima.  Uređaj će u Hrvatskoj biti dostupan za prednarudžbu od 16.8, dok bi prvi kupci svoje primjerke trebali dobiti 2.9.

Galaxy Note7 Specifikacije uređaja

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here