smartphone senzor blizine

Tvrtka Elliptic Labs radi na novoj tehnologiji koja bi trebala zamijeniti senzor blizine odnosno proximity sensor na budućim pametnim telefonima, a nova tehnologija je bazirana na ultrazvuku.

Današnji pametni telefoni imaju senzor blizine smješten poviše ekrana, obično pokraj prednje kamere i njegova je namjena gašenje ekrana kada se telefon prisloni uhu. Na ovaj način za vrijeme trajanja razgovora ekran je automatski ugašen što rezultira manjim trošenjem baterije.

Ekipa iz Elliptic Labs smatra da bi uskoro ultrazvuk trebao zamijeniti dosadašnji proximity sensor, a što je najbolje od svega nikakav dodatan hardver nije potreban kako bi se koristila ova tehnologija. Glavni razlog za primjenu ultrazvuk tehnologije je manja cijena proizvodnje uređaja.

Naime, zvučnik pametnog telefona bi emitirao ultrazvučnu frekvenciju,  i zahvaljujući softveru koji bi mjerio promjenu u zvučnim valovima ekran bi se ugasio kada se približi licu korisnika.

U ovom trenutku nije poznato koje tvrtke  bi trebale prihvatiti ultrazvuk tehnologiju, no Elliptic Labs tvrdi da je u pregovorima s nekoliko svjetskih proizvođača pametnih telefona.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here