iPhone 6

Od 1996. prodaja pametnih telefona je bila iz godine u godinu u stalnom porastu. No, po prvi put u povijesti tržište pametnih telefona bilježi pad.

U prvom kvartalu 2016. je prodano 3% manje uređaja nego u prvom kvartalu prošle godine. 2015. je u prvom kvartalu prodano 345 milijuna pametnih telefona, dok je u prvom kvartalu ove godine prodano 334 milijuna.

U ovom razdoblju dva vodeća proizvođača bilježe pad u ukupnom udjelu, Samsung je pao s 24% na 23.6%, Apple s 17.6% na 15.3%. Na trećem mjestu je Huawei koji bilježi porast i u prvom kvartalu 2016 je imao udio od 8.5% u odnosu na prošlogodišnjih 5%.

Broj prodanih pametnih telefona prvi kvartal 2015 i 2016

Dva su glavna razloga padu prodaje – zasićenost tržišta i stagnacija u tehnološkom napretku, pa samim time mnogi vlasnici pametnih telefona nemaju razloga za nabavku novog uređaja.

Kapacitet baterije je također jedan od problema s kojim se susreću proizvođači, jer za jači hardver potreban je i veći kapacitet baterije i dok se taj problem ne riješi teško da možemo očekivati neki značajniji tehnološki napredak.

Ostalo je još za vidjeti kakva će situacija s prodajom biti u ovom kvartalu, kada su u prodaju krenuli, između ostalih Samsung Galaxy S7, LG G5 i HTC 10, no prema prvim informacijama s terena broj prodanih primjeraka tih telefona nije u značajnijem porastu u odnosu na njihove prethodnike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here