Mac pro 2019 kućište dizajn

Apple je na svojoj WWDC 2019 predstavio osvježeni Mac Pro desktop računalo namijenjeno profesionalcima i tech entuzijastima. Ovo je treća generacija ovog računala i prva reinkarnacija od danas davne 2013.

Tehničke specifikacije

U osnovnoj izvedbi Mac Pro dolazi s Intel Xeon procesorom s osam jezgri (3.5 GHz, overclockane na 4.0 GHz), AMD Radeon Pro 580X grafičkom karticom, 32 GB RAM-a i 256 GB SSD-om.

Naravno, budući vlasnici mogu naručiti i snažnije konfiguracije, a najmoćnija je ona s 28-jezgrenim Xeon procesorom (2.5 GHz / 4.4 GHz), 1.5 TB RAM-a u obliku 12 memorijskih modula, dvije grafičke kartice Radeon Pro Vega 2 Duo s  64 GB HBM2 VRAM-a (ukupno 128 GB VRAM-a) i dva SSD-a kapaciteta 2 TB. Za napojiti ovakvu zvijer od računala potrebno je i napajanje od 1400 Watta.

Znamo da Apple s uvijek potrudi oko dizajna svojih proizvoda pa ni Mac Pro 2019 nije iznimka po tom pitanju. Fokus je na modularnosti, tako da na raspolaganju je čak osam PCIe utora, od koja su četiri široka za šire kartice.

MPX modul

Uzo to novi Mac Pro dolazi s MPX modulom (Mac Pro Expansion Module) putem kojeg korisnici mogu spojiti dodatne specijalizirane kartice u kombinaciji s Thunderbolt 3 konekcijom. Pretpostavljamo da će ovaj MPX modul se koristiti uglavnom za dodatne grafičke kartice, no u ponudi će biti i specijalizirane kartice poput kartica namijenjenih za uređivanje videa.

Zanimljiv sustav hlađenja

Kako bi riješili problem s hlađenjem na kućište su integrirana tri velika ventilatora koji upuhuju 300 kubičnih stopa svake minute kako bi ohladili komponente. Tvrtka nije dala informacije o buci koju proizvode ta tri ventilatora.

Mac Pro cijena od 6000 US $ u SAD-u

Appleovi proizvodi nisu jeftini, pa tako će za Mac Pro trebati izdvojiti od 6000 US $ kolika je cijena gore opisanog osnovnog modela. Navedena cijena se odnosi na američko tržište, tako da bi na ovim prostorima ona trebala biti za 50% veća kao što je slučaj s ostalim proizvodima made by Apple.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here