7-zip sučelje

7-Zip je, uz WinRAR,  jedan od najomiljenih programa za komprimiranje datoteka, a za razliku od mnogih programa za ovu namjenu ovaj je besplatan za korištenje.

Sama instalacija je jednostavna, a instalacijska datoteka zauzima oko 1 MB. Sučelje se nije mnogo mijenjalo tijekom godina i napravljeno je minimalistički.

Na vrhu se nalazi traka s alatima za dodavanje datoteka za komprimiranje, opcija za dekomprimiranje, kao i opcije za testiranje, kopiranje i brisanje fajlova.

Alat za komprimiranje nudi opciju komprimiranja jedne ili više datoteka. 7-Zip nudi podržava 7Z (vlastite), TAR, WIM ili ZIP formate.

Od najprednjih značajki tu su opcije postavljanja AES-256 i ZipCrypto enkripcije, kao i mogućnost postavljanja passworda. Ono što nam se dopada kod 7-Zip-a je svakako brzina kompirmiranja, dok program za vrijeme obavljanja ovog procesa prikazuje preostalo vrijeme do njegovog završetka. Zadatak može biti i pauziran ili postavljen kao pozadinski proces da troši manje resursa (što produžava vrijeme potrebno da se zadatak obavi).

7-Zip ima mogućnost dekomprimiranja (ekstraktiranja) svih najpopularnijih formata – 7Z, RAR, VHD, 001, ARJ, FAT, ISO, LZH, LZMA, ZIP, TGS i TAR.

Dakle, ako imate potrebu sažeti datoteke kako bi oslobodili više prostora na disku ili da ih pošaljete putem emaila 7-Zip je i više nego solidno rješenje. 7-Zip je lokaliziran na nekoliko jezika među kojima je i hrvatski. Ovaj program možete preuzeti na službenoj stranici.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here