Windows 10 start ekran

Problem s svim verzijama Microsoftovog operativnog sustava, pa tako i trenutno aktualnog Windowsa 10 je što s vremenom podizanje operativnog sustava se uspori. Donosimo nekoliko savjeta kako riješiti taj problem.

Onemogućite programe koji se podižu s operativnim sustavom

Nerijetko se događa kada instalirate neki program na vaše računalo on želi da se podiže prilikom pokretanja Windowsa. Za neke je to potrebno, kao što je slučaj s antivirus softverom ili cloud servisom za pohranu podataka.

No ima softvera za kojeg stvarno nije potrebno da se starta automatski, s toga je potrebno takav softver onemogućiti.

Najlakši način je da s kombinacijom  CTRL+ALT+DEL pokrenete Task manager i u kartici Start up desnom tipkom miša to onemogućite (disable). Na ovaj način i dalje ćete moći koristiti ove programe no oni se neće podizati prilikom pokretanja OS-a.

Redovito ažurirajte OS

Microsoft u svojim nadogradnjama operativnog sustava svaki mjesec izbacuje po nekoliko zakrpi koje bi trebale poboljšati performanse računala. Isto to vrijedi i za upravljačke programe pojedinih komponenti koji se također mogu ažurirati putem Windows updatea.

Za provjeru ažuriranja koriste prečac tipke Windows i slova I na tipkovnici. U kartici „Update & security“ klikom na opciju „Check for updates“ provjerite da li ima novih ažuriranja za vaš OS.

Update & security

Provjerite da na vašem računalu nema malwarea i virusa

Malware je jedan od najčešćih razloga zašto operativni sustav radi sporo. Iz liste instaliranih programa u Windowsima 10 odaberite Windows security, pa opciju „Virus & threat protection“. S „Quick scan“ opcijom provjerite da nema kakvog zloćudnog softvera na računalu.

Windows security

S vremena na vrijeme će vas Windowsi sami upozoriti da skenirate OS, pa svakako savjetujemo da to i učinite. Za dodatnu provjeru možete s Malwarebytes Anti-Malware alatom također skenirati sustav i ukloniti malware ukoliko bude pronađen.

Resetirajte Windowse

Windowsi 10 dolaze s zgodom opcijom pute koje je moguće resetirati Windowse. Imajte na umu da prije korištenja ove opcije svakako napravite sigurnosne kopije svih vaših bitnih dokumenta.

windows recovery

Za pristup ovoj opciji pristanite Windows tipku i slovo I i uđite u karticu „Update & security“. Iz izbornika Recovery odeberite opciju „Reset this PC“. Tu će vam biti ponuđeno da li želite zadržati ili izbrisati osobne podatke pa odaberite onu opciju koja vam je potrebna.

Resetiranje windowsa 10

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here