Windows 8.1 je od danas dostupan za besplatno preuzimanje svima koji posjeduju Windows 8 uređaje putem Windows Storea.

Prije manje od godinu dana Microsoft je ponudio novi, moderni operativni sustav  koji je trebao biti brži i pouzdaniji od svojih prethodnika – Windows 8.

Mnogi korisnici su kritizirali novo sučelje koje je optimizirano za dodirne zaslone, bez standardnih opcija na koje su bili naviknuti u prijašnjim verzijama. S toga i ne čudi da da su se rijetki odlučili priječi na novi OS, tako da pola godine nakon uvođenja je svega 2.5 % korisnika Windowsa koristilo 8-cu.  Ekipa iz Redmonda je brzo reagirala i uvažila te pritužbe tako da je 26. lipnja predstavljena nova verzija Windows 8.1.

Što je novo u Windowsima 8.1?

Desktop

Za sve desktop računala bez dodirnog zaslona nema većih promjena jer se Microsoft fokusirao na Modern UI stranu operativnog sustava.

Prvo što se primjećuje nakon pokretanja je povratak Start dugmeta, no ne u formi kakva je bila u prethodnim verzijama, već služi za prebacivanje na Start screen, putem kojeg pokrećete aplikacije i programe. Uz dodatak ovome, dodana je opcija bootanja na desktop umjesto na Start screen.

Novina je i bolja integracija s SkyDrive cloud servisom, što omogućava lakše upravljanje datoteka bilo s desktopa bilo s Modern UI-a.

Modern UI

Za razliku od desktopa, Modern UI je dobio nekoliko novih značajki poput mogućnosti podešavanja veličine pločica i modernih pozadina. Novo instalirane aplikacije se više ne pribadaju automatski na start screen već je to potrebno napraviti ručno.

Windows 8.1 u sebi imaju poboljšano pretraživanje potpomognuto s Microsoftovim Bing pretraživačem, što omogućava lakše pronalažanje datoteka na računalu i SkyDrvieu.

Ostale značajke

Ovaj operativni sustav dolazi s novim Internet Explorerom 11, koji bi trebao omogućiti još brže surfanje i veću sigurnost. Unaprijeđen je i Muli-tasking jer sada se može posložiti do 4 aplikacije (ovisno o veličini zaslona) jednu do druge na istom zaslonu.

Cijena

Windowsi 8.1 su besplatni svima koji već posjeduju Windowse 8, dok za ostale cijena iznosi 899 kn za običnu verziju i 1299 kn za PRO verziju. Upute za nadogradnju možete naći ovdje.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here